Miniszteri szigor: megtiltják a tanároknak, hogy olyan diákoknak tartsanak magánórákat, akiket az iskolában tanítanak

Sorin Cîmpeanu szerint ez etikai kérdés. És szankciókat is ígér.

Hirdetés

Egy kicsivel körülményesebb lesz magánórát tartó tanárt találni majd a gyerekek számára, ha megvalósul Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter terve, amellyel megtiltaná, hogy egy tanár olyan diák számára tartson külön felkészítőt, akit az iskolában tanít.

Márpedig a terv valószínűleg megvalósul, legalábbis a miniszter nagyon be akarja vezetni. Sőt

azt tervezi, hogy már a következő tanévtől hatályba lépjen.

Cîmpeanu szerint maga a különóra gyakorlata nem ördögtől való, a világ számos országban létezik a jelenség, és a szülőktől nem lehet megtagadni, hogy befektessenek a gyerekeik jövőjébe.

A miniszter szerint azonban az ügy etikai vonzatait sem szabad szem elől téveszteni.

Bár már 2018-ban kiadtak egy ilyen tartalmú miniszteri rendeletet, azt nem alkalmazták. Cîmpeanu most az új oktatási törvényben akarja a tiltást rögzíteni.

Szerinte ugyanis amellett, hogy a különórákat nem kell betiltani, a tanároknak arra kell törekedniük, hogy lehetőleg ne legyen rájuk szükség.

Hirdetés

Magyarán: úgy adják le a tananyagot, hogy azt a diákok a lehető legnagyobb mértékben megértsék és alkalmazni tudják a megszerzett ismereteket.

Eközben az érdemjegyek valós értékének megőrzése is indokolja, hogy egy tanár ne tarthasson olyan diáknak pénzért különórát, akit az iskolában oktat, hiszen

az objektivitás megkérdőjeleződhet, ha egy nála különórákat vevő diáknak ő adja az osztályzatot.

A várhatóan már a 2022-2023-as tanévtől hatályba lépő tiltást megszegő tanárok szankciókra számíthatnak, a kihágásokat a tervek szerint egy feddhetetlen pedagógusokból álló, az etikai követelmények betartását figyelemmel követő ellenőrzőtestület segítségével derítenék fel.

Hirdetés