Fotó forrása: infooradea.ro

Mindent a turistákért: monarchiabeli villamos és városnéző busz várja Várad szerelmeseit

Kezdődik az újabb turistaszezon a Pece-parti Párizsban.

Hirdetés

Kevés olyan város van Erdélyben vagy a Partiumban, mely annyit fektetett volna az utóbbi évek során a turizmusba, mint Nagyvárad. A város minden lehetséges eszközt megragad, hogy kihozza magából a legtöbbet, ami az idegenforgalomban nyújtható – ehhez járul hozzá a nagyváradi tömegközlekedési vállalat (OTL) is a turisták szórakoztatására kitalált szolgáltatásaival.

Vasárnaptól újra közlekedik az a nosztalgiavillamos,

melyet a város az osztrák Siemenstől kapott. A a 20. század elején gyártott, korábban Bécs utcáit rovó járművet a nagyváradiak felújították (az eredeti elektromos berendezése ennyi év után is működőképesnek bizonyult), majd 2019-ben próbajelleggel sínre bocsátották. Mókás családi programmá vált: különösen a gyerekek örültek neki, de a fiatalok is szívesen szelfiztek vele, míg az idősebbekből nosztalgiát váltott ki, mert emlékeztette őket a város régi villamosaira. Aki eddig kihagyta, vasárnap 17 órától pótolhatja, már amennyiben felfér a legfeljebb ötven utast befogadó járműre. További részleteket itt találhatnak.

Nagyvárad azon kevés hazai városok közé tartozik, mely

városnéző busszal is várja a látogatókat.

A 2018-ban Norvégiából vásárolt busz egy Iveco Mago2 típusú kabrió, mely mindennel fel van szerelve, ami egy vezetett túrához kellhet. A 11 és 18 óra között közlekedő, óránként forduló busz megáll a fontosabb váradi turistalátványosságoknál, lehetőséget biztosítva az utasok leszállásának.

Az OTL tervei szerint a turistaszezon idején, elsősorban hétvégenként indul útnak a két különleges jármű, de ez függ az időjárástól és az érdeklődés mértékétől is.

Hirdetés