Milyen következménnyel jár manapság, ha egy orvos gyalázatos hangnemben beszél páciense hozzátartozójával?

Minden csoda három napig tart: a kezdeti felháborodás után a nagyszebeni orvos ott folytathatja, ahol abbahagyta. Legalább a páciens megkapta a neki járó ellátást.

Hirdetés

Mindössze egy írásos figyelmeztetéssel büntették azt a nagyszebeni szívsebészt, aki még január végén többször is közönségesnek és pofátlannak nevezte egyik betege lányát. A vállalhatatlan hangnemben zajló telefonbeszélgetéseik hangfelvételeit egy volt szebeni rendőr tette közzé a Facebookon, és ahogy ilyenkor lenni szokott, a közfelháborodás látszólag elérte a célját. Belső eljárás indult, a szebeni megyei sürgősségi kórház elhatárolódott az esettől, a páciens megkapta azt a kezelést, amit médiacirkusz nélkül is megkaphatott volna, és minden megy tovább, mintha mi sem történt volna.

A szóban forgó beteg egy szívinfarktus után került kórházba, de nem kezelték sürgős esetként, majd azelőtt hazaküldték, hogy állapota javult volna. Lánya nem hagyta annyiban, és telefonon többször is megkereste a szívsebészt, empátia helyett azonban orvoshoz méltatlan gyalázkodást kapott. Szégyentelennek, pofátlannak, közönségesnek nevezte az orvos, és megfenyegette, hogyha még sokszor telefonál, a rendőrség is hallani fog róla.

A kórház etikai bizottsága két hétig tartó eljárása nyomán a szívsebész csak írásos figyelmeztetésben részesült, mert figyelembe vették, hogy nem volt más panasz ellene az elmúlt egy évben.

A család megelégedett a büntetéssel, mivel közben a beteget visszavették a kórházba, és úgy foglalkoztak vele, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva, még az MRI -készülék is hirtelen működőképes lett.

A kórház új szabályokkal egészítette ki a hozzátartozókkal folytatott kommunikáció irányelveit, így remélhetőleg nem fog megismétlődni az eset.

Hirdetés