Ha kihasználatlan földjei vannak, ültessen rá erdőt! Az állam húsz évig fizet érte

A korábbi programok nem igazán működtek, de itt az új terv, pénzt is rendeltek hozzá: a kormány támogatást nyújt, ha beszállunk az erdősítésbe.

Hirdetés

Miután rendszerint kiderül, hogy az országos erdősítési programok nem működnek rendesen – s egy olyan országról beszélünk, ahol dübörög az illegális fakitermelés –,

a kormány úgy döntött, pénzt ígér azoknak, akik ásót ragadnak, és beszállnak a környezetvédelmi tárca új projektjébe.

Egészen pontosan arról van szó, hogy ha egy magánszemélynek van egy hektár területe és azt erdősíti, húsz éven keresztül 456 eurós támogatást kap az államtól, és még a munkálatokat is finanszírozzák. Az összeget hektáronként osztogatnák magán- és jogi személyeknek egyaránt.

A cél az lenne, hogy a jövő év végéig 25 ezer hektárral nőjön az ország erdős területe,

négy éven belül pedig 60 ezerrel. Kíváncsian várjuk, mennyien ragadnak majd ásót az ajánlat láttán, de tény, hogy 2020-ban például még 200 hektárral sem sikerült növelni az ország erdőterületét, szóval valamit mégiscsak lépni kellett.

Azt se felejtsük el, hogy

a hatóságok évtizedek óta nem tudnak mit kezdeni a törvénytelen erdőirtásokkal sem

Hirdetés

– maga az államfő is beismerte, hogy valamit tenni kéne végre, mert Romániában ugyanannyi fát termelnek ki törvénytelenül, mint törvényesen –, mi több, már az Európai Bizottság is beszólt a kormánynak, hogy nagyon nem szép, ami történik. Egy 2020-as felmérés szerint Románia évente 6 milliárd eurót veszít évente az illegális vágások miatt, arról nem is beszélve, hogy óránként 3 hektár erdőt tarolnak le.

Az emberáldozatokat is követelő jelenség visszaszorítására tett intézkedések meglehetősen vérszegények. A környezetvédelmi tárca legutóbb például azzal állt elő, hogy betiltotta az éjszakai faanyagszállítást a kitermelőhelyekről, hátha ettől aztán a fatolvajoknak is elmegy a kedve a sefteléstől.

Hirdetés