Miért lakjon valaki ingyenes szolgálati ingatlanban Londonban, ha lakhat közpénzből 120 négyzetméteres lakásban is?

A Román Kulturális Intézet londoni kirendeltségének új vezetőjét tenyerén hordja a külügy.

Hirdetés

Válság ide vagy oda, a bukaresti külügy igencsak bőkezű: simán fizeti a londoni Román (ICR) új vezetőjének lakbérét – pedig lakhatna ingyenes szolgálati lakásban is.

A hagyomány 2006 óta az volt, hogy az ICR londoni kirendeltségének vezetői egy, az intézetnek otthont adó épületben levő lakásban laknak, amiért értelemszerűen nem kellett lakbért fizetni.

Idén áprilisban viszont új vezetőt neveztek ki az intézmény élére Catinca Maria Nistor színésznő személyében.

Ő pedig a beszámolók szerint nem volt hajlandó az ingyenes szolgálati lakásba beköltözni, ehelyett lakbértámogatást kért a külügyminisztériumtól.

Ahol igencsak vastagon fogott a ceruza: simán jóváhagyták, hogy egy 120 négyzetméteres lakást béreljen London belvárosában, a híres Harrods nagyáruház közelében.

A lakbér potom 6500 font sterlingjébe kóstál a külügynek havonta

– vagyis közvetve a romániai adófizetőknek –, amihez még hozzáadódnak a rezsiköltségek is.

Hirdetés

Az ICR egyik alkalmazottja meg is jegyezte: a lakás, amely eddig minden igazgatónak jó volt, most üresen áll, ami szerinte sérti a külügyminisztérium érdekeit.

A külügy nem tagadta a tényt, és azzal magyarázta, hogy Nistor érkezésekor

„nem állt rendelkezésre megfelelő szálláshely az intézet székházában”.

A Nistor számára bérelt 12 négyzetméteres lakás háromszobás, és vendégfogadásra, valamint irodai célra használható helyiségek is vannak benne.

A 33 éves CAtinca Maria Nistor amellett, hogy színésznő, bemondóként is dolgozott az Aleph News hírcsatornánál. Édesapja Stelian Nistor színész. Az új igazgató szülei amúgy a képviselőház volt szociáldemokrata párti elnöke, Valeriu Zgonea násznagyai.

Hirdetés