Mielőtt tapsolnánk, hogy már nem 15,1 százalékos az infláció, nézzük csak meg még egyszer: 14,96%

Minden drágább, de főleg a gáz, az étolaj, a krumpli és a liszt.

Hirdetés

Jó hírt közölt csütörtökön a statisztikai hivatal: a számok azt mutatják, hogy júliusban mérséklődni látszott a drágulás, az utóbbi nyolc hónapban először. A gond az, hogy a csökkenés annyira kicsi, hogy az emberek nem érzik meg a mindennapi életben.

Az éves infláció júliusban 14,96 százalék volt 2021 júliusához képest. Egy hónappal korábban még 15,1 százalék volt ez a szám, ami 1,04 százalékos csökkenést jelent.

Az élelmiszerek átlagosan 16 százalékkal drágultak egy év alatt, de ezen belül viszonylag nagyok az eltérések. Így például a friss gyümölcsök esetében csak 3,59 százalékos a drágulás, de a krumpli ára 41,85 százalékkal magasabb, az étolaj pedig 51,86 százalékkal drágult.

A nem élelmiszerek és szolgáltatások esetében még magasabb, 17 százalékos az áremelkedés. A legdurvább drágulás a gáz esetében van, ez a fűtőanyag 70,1 százalékkal drágább, mint egy évvel korábban. A villanyáram ára 15,47 százalékkal, a távfűtésé pedig 22,98 százalékkal lett magasabb. 20,92 százalékkal emelkedett a vonatjegyek ára, a postai szolgáltatások 15,94 százalékkal kerülnek többe, a légi közlekedés pedig 34,02 százalékkal drágult.

Hirdetés

Egyetlen szolgáltatás van, ami olcsóbb lett: a telefonálás ára 0,08 százalékkal csökkent.

Ide kattintva elérhető a statisztikai hivatal táblázata, lehet belőle mazsolázni, mi mennyivel drágult az elmúlt egy évben. Nem valami kellemes olvasmány…

Hirdetés