Mi változott azzal, hogy Magyarország vörös járványügyi besorolást kapott Romániától?

Romániából Magyarországra továbbra is gond nélkül utazhatunk, fordítva kicsit bonyolultabb a dolog.

Hirdetés

Az oltottak számára nem hoz semmilyen változást az, hogy Magyarország vörös járványügyi besorolást kapott: minden Magyarországon és Romániában használt Covid-19 oltóanyagot elfogadnak a román határőrök, beleértve a Szputnyik és a Sinopharm vakcinákat is. Azonban fontos, hogy olyan teljes immunizálásról szóló oltási igazolást kell felmutatni,

amely rendelkezik Európai Uniós QR kóddal.

Akik már átestek a koronavírus-fertőzésen egy erről szóló – szintén kötelező módon QR kódos – igazolványt kell felmutassanak. Erre csak akkor van lehetőség, ha több mint 14 nap, de nem több mint 180 nap telt el a gyógyulás óta.

Jelentős változásnak számít, hogy amíg Magyarország sárga besorolású volt, a Romániába való határátlépés előtt 72 órával elvégzett negatív PCR teszttel korlátlan ideig lehetett az országban tartózkodni, most, hogy vörös lett, egy teszttel maximum 72 órát lehet Románia területén maradni – hívja fel a figyelmet Magyarország kolozsvári főkonzulátusa. Ne kockáztassunk, mert a határon való átkeléskor úgyis kiderül, ha többet maradunk,

és azonnali hatállyal 14 napos karanténba kerülünk.

A karanténkötelezettség ezúttal sem vonatkozik a 12 évesnél kisebb gyermekekre (nekik teszt sem kell), az ingázókra, az üzleti ügyekben utazókra, illetve azokra, akik tanulmányaik miatt lépik át a határt.

Magyarország vörös besorolása november 7-től, (vasárnap, 00:01 perctől) lép életbe.

Hirdetés

Tekintettel arra, hogy a járvány jelenleg sokkal durvább szinten tombol Romániában, mint Magyarországon, kissé abszurdnak tűnik, hogy Románia szigorítja  a határátlépés feltételeit a magyarok számára, míg aki közúton Magyarország irányába utazik, nem kerül karanténba, sőt, kizárólag személyi igazolványt, vagy útlevelet kell felmutatnia, oltási papírt vagy negatív teszteredményt nem.

Az országok legfrissebb kockázati besorolását itt lehet megtekinteni.

Hirdetés