Mert azért még a járvány is aktuális: vannak, akik már a negyedik oltást is megkapták

Igaz, nem sokan, de esetükben nagyon is indokolt volt.

Hirdetés

Bár már hetek óta jóformán teljes szabadságban élhetünk, miután a koronavírus-járvány csitulásával az egészségügyi intézményekben való maszkviselés kötelezettségén kívül gyakorlatilag minden megszorítást és korlátozást eltöröltek, azért a vírus még mindig velünk van, és ha nem is nagy intenzitással, de fertőz.

Ezért aztán, bár az oltási kampány is veszített az intenzitásából, azért még tart.

Olyannyira, hogy bár Romániában hivatalosan csak három dózis vehető fel, akadnak néhányan, akik már a negyediket is megkapták.

Igaz, nincsenek sokan, még két tucatnyian sem, de esetükben indokolt volt az óvintézkedés.

Andrei Baciu egészségügyi államtitkár, az oltási kampányért felelős testület vezetője elmondta, április 26. és május elseje között 16-an kaptak negyedik oltást, ezzel most összesen 21-en mondhatják el magukról, hogy már négy dózison vannak túl.

Baciu közölte, mindannyiuk számára a kezelőorvosuk vagy a háziorvosuk ajánlotta a negyedik oltást, olyan, krónikus betegekről van szó, akiknek az immunrendszere legyengült, és nem bírna hatékonyan megküzdeni a fertőzéssel.

Az érintettek vagy daganatos betegek, vagy szervátültetésen estek át, esetleg AIDS-betegek.

Hirdetés

Az ilyen esetekben orvosi ajánlásra beadható a negyedik vakcina, azonban Baciu figyelmeztetett: azok számára, akik nem szenvednek krónikus betegségben,

továbbra is csak három oltás ajánlott.

Egyébként az oltási rendszer is átalakul, fokozatosan bezárják az oltópontokat, és július elsejétől már csak a háziorvosoknál kérhető a koronavírus elleni vakcina.

Azt, hogy mely háziorvosok vesznek részt az oltási kampányban, és milyen oltóanyag érhető el náluk, a vaccinare-covid.gov.ro honlapon ellenőrizhető.

Fontos tudnivaló, hogy nem kötelező a saját háziorvoshoz bejelentkezni, bármely, a programban szereplő orvosnál felvehető a vakcina.

Hirdetés