Mennyire kell idiótának lenni ahhoz, hogy valaki koronavírus-gátló (!) medálokra költse a közpénzt?

Nem vicc: egy romániai önkormányzat több ezer eurót pengetett ki egy interneten talált koreai „csodatermékre”, melyet természetesen egyetlen szakmai szervezet sem hagyott jóvá.

Hirdetés

Azt eddig is tudtuk, hogy „olykor” megesik ebben az országban, hogy felelőtlen önkormányzati illetékesek hajmeresztő dolgokra pazarolják a közpénzt, de ha mondjuk lenne ilyen bajnokság Romániában, a serleget azonnal oda kellene adni Voluntari polgármesterének.

Florentin Pandele ugyanis rábólintott arra, hogy két, a polgármesteri hivatal égisze alatt működő vállalat 30 ezer euróra vásároljon olyan nyakba akasztható medálszerű valamiket, melyek állítólag megvédik az embert a koronavírustól.

A koreai gyártó legalábbis így reklámozza a Pure O2 Pack-Solid nevű fantasztikus terméket, amely a leírás szerint akár 30-40 napig is távol tartja a vírust attól, aki magára akasztja ezt az izét. Nem olyan nagyon távol, 1,3 méterre, de az már szuperbiztonságos. Nehéz röhögés nélkül leírni, de ez még nem minden: a cucc állítólag közben fertőtleníti is a tulajdonos maszkját! Őrület!

A gyártó persze azt is ráírta a csomagolásra, hogy a terméket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) is engedélyezte, ami persze úgy hülyeség, ahogy van: egyetlen szakhatóság sem hagyna jóvá egy ilyen marhaságot. Florentin Pandele polgármestert és kollégáit ez viszont nem zavarta és a helyi közszállítási vállalat nevében beszereztek 930 „csodamedált”, de a hulladékgazdálkodással megbízott vállalat is vásárolt 60 darabot belőle. Mert az emberi hülyeség határtalan.

Hirdetés