Megpróbálták felgyújtani a testvérvárosok országainak zászlóit a temesvári városháza előtt, de Dominic Fritz polgármester továbbra sem enged a szélsőségeseknek

A bánsági főváros német polgármestere az AUR-t sejti az akció mögött.

Hirdetés

Alaposan bepöccent Dominic Fritz, Temesvár polgármestere, miután szombaton egy szélsőséges férfi megpróbálta felgyújtani a városháza előtt a testvérvárosok országainak zászlóit.

A 37 éves, Dolj megyei férfi meggyújtott egy fáklyát, és azzal igyekezett lángra lobbantani a zászlókat.

Tettét azzal indokolta, hogy megengedhetetlen, hogy Romániában idegen zászlókat tűzzenek ki.

A városháza egyik alkalmazottja riasztotta a rendőrséget, amely őrizetbe vette a férfit, és

gyújtogatás miatt büntetőeljárást indított ellene.

A szélsőséges alak nem először okozott botrányt, tavaly álhírterjesztés miatt indult büntetőeljárás ellene, mert azt állította, hogy a temesvári járványkórházban valójában egyetlen koronavírusos beteg sincs.

Dominic Fritzet, a város németországi születésű polgármesterét alaposan kiakasztotta a provokáció.

Mint közölte, nem ártatlan tiltakozásról van szó, hanem bűncselekményről, amely nyomán akár le is éghetett volna a városháza.

Hirdetés

„Ide vezet a szélsőséges nacionalizmus, amellyel megpróbálják megmérgezni a közösségünket. Ez vészjelzés arra nézvést, hogy ami szavakkal kezdődik, az tettekkel végződik. Tudjuk, kik a szellemi atyjai ennek a tettnek – ugyanazok a huligánok, akik idegengyűlölő jelszavakat skandáltak a házam előtt, és akik erőszakkal behatoltak a városháza épületében, George Simionnal az élen.

Továbbra is eltökélten védelmezem a temesvári és az európai értékeket. Egyetlen milliméternyit sem engedek az erőszakos szélsőségesekkel szemben”

– figyelmeztetett a polgármester.

Fritz azt is közölte, hogy

néhány zászló megrongálódott, azokat újakra cserélik.

A városháza előtt álló testvérvárosi zászlók ügye amiatt került a figyelem középpontjába, hogy nemrég Temes megye prefektusa az idegen zászlókra vonatkozó törvényekre hivatkozva átiratban szólította fel az önkormányzatot az eltávolításukra.

Fritz már akkor jelezte, hogy a tolerancia jegyében visszautasítja a prefektúra felszólításának teljesítését, és új, normálisabb szellemiségű zászlótörvényt sürgetett.

Hirdetés