Kép forrása: Székelyhon, Pixabay

Megjelentek a robotpincérek Kolozsváron (VIDEÓ) – hírek kedden

Elkapták a Maros megyei sírgyalázó fiatalt. A járművezetői engedélyek érvényességét hosszabbítaná meg egy törvénytervezet.

Hirdetés

10-ről 15 évre lehetne növelni az autóvezetői engedélyek érvényességét egy szenátus által elfogadott törvényjavaslat szerint…

…ami legalább 3 millió embernek kedvezne. A kormány által kezdeményezett törvényjavaslat az AM, Al, A2, A, B, Bl és BE kategóriájú vezetői engedélyek birtoklóinak lenne kedvező, mivel csökkentené az engedélyek megújításának idejét és az ezzel járó költségeket.

A 70 éven felüli járművezetők ebben kivételt képeznek, ugyanis számukra az engedély meghosszabbítása a törvényjavaslat szerint 10 évről 5 évre csökkenne, a 80 év felettiek számára ez 2 év lenne – főként a közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében.

A szenátus plenáris ülése által elfogadott tervezet egy másik módosítása kimondja, hogy a törvény kihirdetése előtt kiállított vezetői engedélyek minden kategóriában megtartják a rájuk írt közigazgatási érvényességet.

Egy kolozsvári plázában megjelentek a robotpincérek

Nem csalás és nem ámítás: a kolozsvári Iulius Mall éttermi részlegén robotok jelentek meg, amelyek az ott enni vágyók rendeléseit hordják ki, valamint elviszik a tányérokat az asztalról. A TikTokon jelent meg egy rövid klip egy ilyen, épp akcióban lévő szerkezetről, amint pincéri feladatokat teljesít.

A hírek szerint egy ilyen robot nagyjából két ember munkáját képes betölteni, és pár hónapra van szükség ahhoz, hogy megtérüljön a beléjük fektetett összeg. A pincérrobotok 37 ezer lejbe kerülnek – ellenben megállás nélkül dolgoznak, értelemszerűen nem kérnek fizetést és nincs ebédszünetük sem, mint a földi halandó kollégáiknak. Például egy 2300 lejes nettó fizetés esetén, minden adóval együtt, a vállalat 3800 lejes havi fizetést fizet. Ha úgy számoljuk, hogy egy robot két embert helyettesít, akkor a megtakarítás havi 7600 lej, ami azt jelenti, hogy 5 hónap alatt megtérült a robotba való befektetés, és onnantól kezdve a cég csak nyereséget termel.

A robotpincérek felbukkanása új trendeket fog generálni a vendéglátóiparban, Kolozsvár ugyanis munkaerőhiánnyal küzd, a költséghatékonyság miatt pedig az étteremtulajdonosok szívesebben fordulnak ezekhez az eszközökhöz. A város vendéglátóipari munkaerőhiányát nepáli vendégmunkásokkal is próbálják pótolni, bár őket főként a fast-food étteremláncok alkalmazzák, mivel a vendéglők esetében nehezebb számukra a román nyelvű kommunikáció. Hogy mikortól foglalja el a pincérszakmát egy robothad, azt még természetesen nem tudjuk, de bármi megtörténhet.

@andra.renata

#fy #fyp #cluj #ukyo #iuliusmallcluj

♬ sunet original – tzzzanca uraganu 🏆

Hirdetés

 

Sírkőgyalázásért fogtak el egy Maros megyei fiatalt

A Makfalva községhez tartozó Hármasfaluban történt: egy 16 éves fiatalt kaptak el a rend őrei. A fiút kedden érték tetten a rendőrök, miközben állítólag hat másik sírkövet is ledöntött, és elmenekült, amikor azok meglátták. Ezek után elfogták és kihallgatásra vitték az őrsre, az ügyet pedig Segesvári Bíróság ügyészségének felügyelete alatt fogják tovább vizsgálni.

A sírrongálási és -gyalázási ügyben nyomozó hatóságok azt állítják, hogy a fiú ez év február 23-26. között mintegy 30 (!) síremléket rongált meg vagy döntött le. Az elkövetőt igazságügyi orvosszakértő fogja megvizsgálni, hogy kiderüljön, beszámítható állapotban volt-e a tettek elkövetése során.

 

 

Hirdetés