Megint égett egy kórház Romániában, az orvosok az ablakon ugráltak ki

Ezúttal Craiován csaptak fel a lángok egy egészségügyi intézményben gyújtogatás miatt.

Hirdetés

Néhány hét telt el a legutóbbi romániai kórháztűz óta, de most megint egy egészségügyi intézményben kellett sürgősen beavatkozniuk a tűzoltóknak: ezúttal a craiovai pszichiátriai kórházban csaptak fel a lángok.

Most azonban nem baleset történt, hanem szándékos gyújtogatás.

A lángok hétfőn este csaptak fel a kórházban, de ezúttal senki sem szenvedett égési sérüléseket: 19 páciens és nyolc orvos sikeresen kimenekült, egy pácienst pedig a tűzoltóknak kellett kimenteniük.

Azért az incidensnek sérültjei is voltak: három orvost lábsérüléssel kellett kórházba szállítani, mivel a füsttől megijedve az első emeleti ablakon kiugorva menekültek a lángok elől.

A hatóságok szerint a lángok mintegy 20 négyzetméteren pusztítottak, de a tűzoltóknak sikerült gyorsan eloltaniuk a tüzet.

Mint kiderült, ezúttal nem baleset történt: a város polgármestere, Lia Olguța Vasilescu közölte, hogy az egyik ápolt – egy nő – felgyújtott egy matracot, ez okozta a tüzet.

Hirdetés

Azt is elmondta, vizsgálatot rendelt el, hogyan történhetett meg, hogy az ápoltnál öngyújtó volt, és hogy az ügyeletes orvosok miért nem rendelték el a páciensek kimenekítését.

Mint ismert, az utóbbi hónapokban számos esetben tombolt tűzvész romániai kórházakban, és közülük több halálos áldozatokat is követelt.

Legutóbb a koronavírusos betegeket kezelő bukaresti Matei Balș járványkórházban csaptak fel a lángok, öt intenzív osztályon ápolt páciens bennégett.

Novemberben a Piatra Neamț-i megyei kórházban tíz ember halt meg egy tűzvészben.

Hirdetés