Meghalt az egykori kommunista ügyész, aki a legszemérmetlenebb összegű különleges nyugdíjat kapta

Az összeg közel 80 ezer lej volt. Havonta.

Hirdetés

Eggyel kevesebb különleges nyugdíjat kell kifizetnie az államnak az adófizetők pénzéből, és mindjárt a legnagyobb összegűt: elhunyt az az egykori kommunista ügyész és börtönparancsnok, aki a közbeszédben csak a legszemérmetlenebb összegűként emlegetett, havi 78 000 lejes juttatást kapta.

Gheorghe Bălăşoiu pénteken, 73 évesen halt meg. Korábban Argeş megyei főügyészként, még korábban a colibaşi-i börtön parancsnokaként tevékenykedett.

Nyugdíját már eleve trükközéssel szerezte.

2005-ben, nem sokkal a nyugdíjba vonulása előtt nevezték ki ügyésszé, és annak érdekében, hogy a nyugdíja összege minél nagyobb legyen, lemondott a szabadságáról, emellett számos szolgálati úton vett részt.

Az ezekért járó napidíjak összege hozzáadódott az utolsó havi illetménye összegéhez, amely alapján kiszámolták a nyugdíját.

Ennek nyomán 2017-re már több mint 34 000 lejes nyugdíjat kapott, ami a következő években az emelések nyomán mostanra 78 000 lejre nőtt.

Hirdetés

Mint ismert, a különleges nyugdíjak intézményét elsősorban a bírák és ügyészek számára találta ki a politikum, hogy az aktuális kormány ezzel lekötelezze őket, de az évek során egyéb kategóriákra is kiterjesztették.

A rendszer lényege, hogy az érintettek nem az általuk befizetett járulék arányában kapnak nyugdíjat, hanem az összeget felpótolják sz államkasszából – vagyis az adófizetők pénzéből.

A gyakorlat régóta felháborítja a közvéleményt, és számos kísérlet született a felszámolására – a képviselők és szenátorok különleges nyugdíját el is törölték –, a bírák és ügyészek speciális nyugdíjainak felszámolását azonban az alkotmánybíróság – amelynek tagjai természetesen szintén a rendszer kedvezményezettjei – alkotmányellenessé nyilvánította.

Hirdetés