Meghalt a világ legöregebb férfiúja, aki történetesen bukaresti polgár volt

Sajnos, akinek ez a rekord jut, annak valóban minden nap ajándék.

Hirdetés

Vidám is, szomorú is a világ korelsőinek versenye. Mert ahhoz, hogy valaki megnyerje a százméteres síkfutást, senkinek nem kell jobblétre szenderülnie. A korelső-futamban viszont, ha tetszik, ez a főszabály. Ha a pillanatnyi korelső meghal, a címet automatikusan átveszi a sorban, korban következő versenyző.

Május 28-án történt, hogy az addigi globális korelnök, bizonyos Bob Weighton elhunyt. A helyébe lépő életrekorder pedig nem más volt, mint a Bukarestben élő Dumitru Comănescu nyugalmazott agrármérnök, aki 1908. november 8-án látta meg a napvilágot.

Éppen egy hónap telt el azóta. És szombaton jött a szomorú hír: Comănescu úr 111 éves és 231 napos korában elhunyt. Béke poraira!

A kíváncsiság azért hajtott: vajon szombattól kezdve ki a világ legöregebb férfiúja? Megnéztük az ellenőrzöttként (vagyis tuti, hogy annyi idősek, amennyinek mondják magukat) listázott idős férfiak rangsorát és rátaláltunk a következő lehetséges korelnökre. Azért lehetséges, mert a hivatalos bejelentést valamilyen illetékes gerontológiai fórumnak kell megtennie. Szóval, az illető úriember Spanyolországban él, a neve Saturnino de la Fuente, 1909 február 8-án született, vagyis a szombati szent napon 111 éves és 140 napos.

Hogy is szokták bejelenteni az uralkodó halálát és utódjának trónra lépését a középkori Franciaországban? Meghalt a király, éljen a király!

Hirdetés