Meggátolhatják, hogy csillagászati árért vesztegessék a szájmaszkokat, ha már kötelezővé teszik őket

Legalábbis fölmerült ilyen ötlet is.

Hirdetés

Immár közismert, hogy május 15-étől a tervek szerint enyhítik a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat, azonban ennek ára van: az embereket arra kényszerítik, hogy zárt nyilvános terekben és a közösségi közlekedésben maszkot viseljenek.

Ebben az esetben viszont több kérdés is fölmerül.

Az egyik az, hogy lesz-e elegendő maszk, hogy mindenkinek jusson, aki a két hónapos bezártság után május közepétől ki akar rohanni a főtérre.

A másik pedig az, hogy a megugrott kereslet miatt várható-e újabb árrobbanás, és nem áll-e fenn a veszélye annak, hogy nemesfém árban mérik majd a maszkokat, így csak a tehetős kevesek engedhetik majd meg maguknak.

Nos, Ludovic Orban miniszterelnök csütörtökön minden kérdésre igyekezett felelni.

Azt mondja: a kormány abban reménykedik, hogy három hét múlva már elegendő készlet áll rendelkezésre. Eddig is a hazai gyártókat részesítették előnyben, és már üzembe álltak azok a gépsorok, amelyeken nagy mennyiségű maszk gyártható le.

Hirdetés

Orban szerint egyértelmű, hogy május 15-ig növelni kell a gyártókapacitást, de azért külföldről is kell majd vásárolni maszkokat.
A miniszterelnök elmondta: azon is gondolkodnak, hogy hatósági árat vezessenek be a maszkok esetében, hogy ne szálljon el az áruk.

Azonban azt is megjegyezte, hogy az eddigi tapasztalat azt mutatja: amikor az állam ily módon beavatkozik a gazdasági folyamatokba, és nem veszi figyelembe a kereslet és a kínálat alakulását, az érintett termék rövid idő alatt eltűnik, és csak feketén lehet hozzájutni – természetesen jóval magasabb áron.

A cél ezért inkább az, hogy a belföldi termelésből ki tudják elégíteni a keresletet, illetve a még így is hiányzó mennyiséget külföldről szerzik be.
Szép kilátások, annyi szent.

De legalább azt is fontolgatják, hogy az alacsony jövedelműek ingyen juthassanak hozzá a maszkokhoz.

Hirdetés