Megegyezés híján a tanügyi sztrájk egész héten tart…

… Iohannis közben a német államfővel fotózkodott, hülye vicceket mondott és bejelentette: amíg sztrájk van, nincs kormányrotáció.

Hirdetés

A tanárok nem adják be a derekukat

A hét közepére szinte minden a pedagógusok országos sztrájkjáról szól. Bukarestben tanárok ezrei tüntetnek, de az ország más városaiban is utcára vonultak a pedagógusok.

És a kormány? Hát, a kormány időnként a szemöldökét ráncolja, időnként szomorúan ingatja a fejét, hogy nem kéne ezt a sztrájkosdit játszani pont most, a vizsgák és a kormányrotáció előtt… időnként pedig felajánl mindenfélét a pedagógusoknak, persze, a követelt béremelésen kívül.

Ennek pedig megvan az eredménye: a tanügyi szakszervezetek képviselői bejelentették, addig nem hagyják abba a sztrájkot, amíg a béremelések nem válnak kézzel fogható valósággá. Az biztos, hogy ez a hét sztrájkkal fog végződni, hacsak el nem hangzik a varázsige a kormány részéről.

Közben Iohannis a német államfővel fotózkodik az üres iskola előtt… és egy hülye poént is elsüt

Szóval, a kormánynak eléggé meggyűlt a baja a pedagógusok sztrájkjával. (Pedig milyen szép csend volt eddig, senki sem zavarta a politikusokat.) Na de mit csinál Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök? Nos, nem tördeli a kezét egy sarokban. Csütörtökön éppen fogadta Frank-Walter Steinmeier német államfőt, akivel jót nyilatkozott Bukarestben, majd együtt átruccantak Nagyszebenbe.

Ahol is Ionopot elnök úr többek közt arról áradozott, hogy Szeben, amelynek egykor ő maga volt első polgára (hej, micsoda szép idők voltak azok!), igazi mintapéldája az együtt élő nemzetiségek közti harmóniának. Hát, erre csak annyit tudunk kérdezni: és milyen is Nagyszeben lakosságának nemzetiségi eloszlása? A 2011-es népszavazás eredményei szerint a város 147 245 lakosából 130 998 román (88,9%), 2169 magyar (1,4%) és 1561 (1%) német anyanyelvű. Ilyen arányok mellett könnyű harmonikusan együtt élni, nem?

A látogatás során a két államfő ellátogatott egy iskolába is. Ahol persze, nem volt tanítás. De a fejesek érkezésére nyilván odacsődítettek jó pár tanárt meg diákot, legyen, akivel fotózkodjanak az illusztris vendégek. És Ionopot elnök el is sütött egy szerinte jó poént, ami viszont enyhén szólva arrogáns, ha figyelembe vesszük, hogy az ország tanárai épp sztrájkolnak a szégyenletesen alacsony bérek miatt. Tessék, idézzük a jó elnököt:

„Csinálunk egy fotót? Ide álljatok, ne hátra. Szép napot kívánok nektek! Látjátok, a sztrájknak is megvannak az előnyei!”

Hirdetés

Na ja. Például fotózkodni lehet egy pökhendi államelnökkel.

Fontosnak tűnő bejelentés: amíg a tanügyi sztrájk tart, elmarad a kormányrotáció

Ugye, a régóta megállapított menetrend szerint pénteken el kellene kezdődnie a kormányrotációs folyamatnak, melynek során előbb Nicolae Ciucă miniszterelnök mond le, majd az egész liberálisok vezette kormány, hogy színre léphessen a PSD vezette csapat, amely a jövő évi választásokig irányítja majd az ország kormánykerekét.

Na de közbejött ez a fránya sztrájk. Ezért aztán Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök arra szakított időt nagyszebeni kiruccanása alatt, hogy bejelentse: amíg tart a sztrájk, nem lesz kormányrotáció.

Persze, ha a sztrájkoló tanároknak sikerül megegyezniük a kormánnyal, akkor minden visszazökken a „normális” kerékvágásba. Ami egyelőre nem valószínű.

Hirdetés