Megbuktatták az Orban-kormányt, de várjuk meg, ki nevet a végén

Három hónapig és egy napig bírta a PSD-kormányt leváltó liberális kabinet.

Hirdetés

Minimálisan 233 szavazat volt szükséges ahhoz, hogy a parlament elfogadja a Ludovic Orban kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt (a PSD és az RMDSZ kezdeményezését), ehhez képest 261 képviselő és szenátor szavazott igennel szerda délután.

Ami azt jelenti, hogy az Orban-kormány megbukott.

Vele együtt bukott a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről szóló kormánykezdeményezés is, amelynek kapcsán a kabinet felelősséget vállalt, vagyis a saját bőrét kockáztatta, hogy a tervezet vita – és így módosítások nélkül, gyorsan – átmenjen a parlamenten.

A tervezett választási módosítás nagy vesztesei a PSD és az RMDSZ lettek volna, így hát vállvetve megbuktatták a kormányt. A szavazást megelőző „vita”, vagy mi egyébként néha a bukaresti politikától nem idegen ordenáré hangnemben folyt, az egyik csúcspontja az volt, amikor Victor Ponta lealkoholistázta Ludovic Orbant.

Na de mi lesz most?

Hirdetés

Hát az Orban-kormány ügyvivőként a helyén marad, amíg az országnak nem lesz egy új kormánya. Valószínűleg elkezdődik a parlamenti választások előrehozatalának folyamata, amit mind Orban, mint Klaus Iohannis álamfő is támogat, mivel a PNL ezzel megerősíthetné a jelenlegi ingatag parlamenti pozícióját, a párt ugyanis 47 százalékos népszerűségnek örvend jelenleg a választópolgárok körében.

Ahhoz, hogy az előrehozott választásokat ki lehessen írni, a parlamentnek 60 nap alatt kétszer kell elutasítania a kormányalakítási próbálkozást, ami után az államfő feloszlathatja a törvényhozást. Ez könnyen megvalósítható, ha Iohannis mindkét alkalommal olyan személyt kér fel kormányalakításra, akinek esélye nincs arra, hogy a parlamentben megszavazzák.

Hirdetés