Még sok ezernyi hamis oltási igazolvány lehet, pedig előbb-utóbb következik a lebukás

És ha az emberek többsége beoltatta volna magát, jóval kevesebben haltak volna meg.

Hirdetés

Még mindig több ezer olyan személy járhat-kelhet az országban, aki pénzért szerzett be hamis igazolást arról, hogy megkapta a koronavírus elleni oltást, ezzel pedig önmagára és másokra is veszélyt jelent – ismerte be a szomorú tényt Valeriu Gheorghiţă, az oltási kampány koordinátora.

A katonaorvos vasárnap este a legutóbbi, partiumi eset kapcsán, amelyben kiderült, hogy a petei határátkelőnél akár háromezer hamis igazolványt is kiállíthattak, elismerte, hogy a pontos számot még megsaccolni sem lehet, de ha ezen az egyetlen oltóponton ennyi hamis dokumentum született, akkor országos szinten nagyon nem lehet rózsás a helyzet, és több ezres nagyságrendben lehetnek olyan emberek, akik valójában nem oltatták be magukat, de a háziorvossal vagy az oltópont személyzetével összejátszva hamis igazolványt szereztek.

Gheorghiţă elfogadhatatlannak nevezte a gyakorlatot, és azt is megjegyezte: ráadásul a lebukás esélye is nagy, hiszen a hamis igazolás nem biztosít védettséget a vírus ellen.

Ha pedig valaki megfertőződik és kórházba kerül, az egyik első vizsgálat során az antitestek meglété ellenőrzik,

ha pedig nincsenek, az egyértelműen jelzi, hogy az illető nem kapott oltást.

Az ezredes elárulta, sokan vannak azok, akik ilyenkor beismerik, hogy az igazolás megléte ellenére nem oltatták be magukat.

Emellett azzal próbálta a mundér becsületét védeni, hogy a hamis oltási igazolások kibocsátása nem csupán Romániára jellemző.

Hirdetés

Egyébként annak kapcsán, hány haléleset lett volna megelőzhető a negyedik hullámban, ha elegendő számú ember beoltatja magát, elmondta:

az eddigi húszezer helyett legfeljebb ezer halálos áldozatot követelt volna.

Gheorghiţă ugyanakkor azt mondja. egyelőre nem merült fel az oltások kötelező tételének szükségessége, a járvány ellen az oltásokkal és a védettségi igazolvány kiterjesztésével kell küzdeni.

Csak persze elejét kell venni a hamisításoknak.

Hirdetés