Még mindig nagyon dühösek a gazdák, jön a roncsprogram kályhákra – hírmix

Egy papot pedig erkölcsi kártérítés kifizetésére ítéltek, amiért egy temetésen megszégyenítette a gyászoló családot.

Hirdetés

Vérszemet kaptak a gazdák és fuvarozók: szerdán is határátkelőket torlaszoltak el

Bár egyes gazdaszervezetek hétfőn egy 13 pontos intézkedéscsomagról egyeztek meg a mezőgazdasági minisztériummal, a gazdák és fuvarozók továbbra is folytatják forgalomlassító demonstrációikat, és egy már 76 pontosra hízott követeléslistát lobogtatnak a kormány orra előtt. Követelik egyebek mellett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) csökkentését, a gazdák állami támogatásának emelését, a gázolaj jövedéki adójának eltörlését, az aszálykárok megtérítését, de még a parlament létszámának csökkentését is. Szerdán a Suceava megyei Siret (itt már hétfő óta nem jutott be az országba egyetlen teherautó sem Ukrajnából), valamint a Vaslui megyei Huși határátkelőit is megbénították a traktorokkal, teherautókkal kivonuló tiltakozók, a Szatmár megyei gazdák pedig mintegy két órára leállították a román–magyar határon lévő Csanálos (Urziceni) határátkelőjének forgalmát mindkét irányba. Utóbbi helyszínen azonban a gazdák befejezték a tiltakozó akciót, miután a Szatmár megyei prefektus, Radu Roca a helyszínre sietett, és tárgyalt velük.

Kályhákra is indul roncsprogram idén

A környezetvédelmi minisztérium idén egy 500 millió lejes kerettel indít kísérleti roncsprogramot az olyanok számára, akik régi kályhájukat környezetbarátabb újakra cserélnék. A pályázók legfeljebb 10 ezer lejes támogatást igényelhetnek. A program célja a fűtésszámlák csökkentése, illetve a tisztább levegő. A feltételek között szerepel, hogy a beszerezni kívánt új kályha legalább 80%-os hatásfokú legyen, részecskekibocsátása nem haladhatja meg 40 grammot, az illékony szerves vegyületek kibocsátása a 120 grammot, a szén-monoxid kibocsátása az 1500 milligrammot, a nitrogén-oxid kibocsátása pedig a 300 milligrammot köbméterenként. A támogatást egy online platformon lehet majd igényelni a későbbiekben.

Erkölcsi kártérítést fizethet a pap, aki egy temetésen megalázta a gyászoló családot

Első fokon 5000 lej erkölcsi kártérítés kifizetésére ítélte a bíróság azt a Kolozs megyei papot, aki egy temetésen megalázta a gyászoló családot. A pap a gyászszertartás elején nyilvános bocsánatkérésre akarta kényszeríteni az elhunyt hozzátartozóit a vele szemben tanúsított viselkedésük miatt. Mint kiderült, az említett család már évek óta nem fizette be az egyházi hozzájárulást, ezért a pap 5000 lejt akart kérni tőlük a sírhelyért, ám a gyászolók szembeszegültek vele. Így aztán isten szolgája a temetési szertartás közben látta elérkezettnek az időt, hogy nyilvánosan megfeddje őket. A bírósági ítélet fényében ez nem volt jó ötlet. Igaz, az ítélet a családot is arra kötelezi, hogy fizessenek ki 2500 lejt az alperesnek, és tüntessék el az internetről a temetéssel kapcsolatos posztjaikat.

Hirdetés