Még egy-két hétig várni kell a nyáltesztekre, de attól az iskolák még nyitva maradnak

A tanügyminiszter szerint ugyanis annak ellenére sem szükséges bezárni őket, hogy a korábbiaknál fertőzőbb omikron variáns terjed.

Hirdetés

Miután az alulmaradt jelentkezők megóvták a diákok és az iskolai dolgozók tesztelését szolgáló koronavírus-nyáltesztek megvásárlására kiírt első közbeszerzési eljárást, még mindig legalább egy, de akár két hétig is várni kell arra, hogy a második kiírásban megvásárolt tesztek megérkezzenek – jelentette be Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

Így addig továbbra sem tudják elvégezni az iskolai teszteket, ez azonban nem jelenti azt, hogy be kellene zárni az iskolákat.

A miniszter kedden este arról beszélt, ez már csak azért sem indokolt, mert

az iskolákban minden más helyszínhez képest jobban tiszteletben tartják a járványügyi előírásokat.

Persze ez még nem jelenti azt, hogy a diákok és a pedagógusok teljes biztonságban vannak, de jelenleg sem az egészségügyi minisztérium, sem az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) nem tartja indokoltnak az iskolák bezárását, így azok nyitva maradnak.

Az online oktatásra való esetleges áttérés feltételei között amúgy

azt is figyelembe veszik majd, hogy mennyire túlzsúfoltak a kórházak.

Hirdetés

Cîmpeanu amúgy tudatában van annak, hogy az omikron variáns sokkal fertőzőbb, mint a korábbiak, de arra hivatkozik, hogy a szakemberek szerint a gyerekek körében nem okoz súlyos megbetegedést, a fertőzés inkább influenzaszerű tüneteket eredményez.

Amúgy persze nem marad minden iskola nyitva: azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta meghaladja a 3 ezreléket, online oktatásra kell áttérni azokban az iskolákban, ahol a személyzet átoltottsága nem éri el a 60 százalékot.

 

Hirdetés