Még egy hokihiszti: a székelyekkel hadakozó jégkorongszövetség szakított Novák sportminisztériumával

Ismét áll a bál a román jégkorong világában: a botrányt botrányra halmozó szövetség a szaktárcával veszekszik, miközben a székelyföldi játékosok sorra mondják le a válogatottságot.

Hirdetés

Szívesen írna az ember a sportág hazai fejlődését elősegítő döntésekről, dicséretre méltó, kézzelfogható eredményekről, ehelyett a Román Jégkorong Szövetség tevékenysége kapcsán egyetlen szó jut eszünkbe: botrány. Íme a legújabb fejlemény: a szövetség közleménybe jelentette be,

egyoldalúan felmondja a sportminisztériummal kötött támogatási szerződést,

mert a sokat bírált vezetőségnek egyszerűen nem tetszik, hogy a Novák Eduárd vezette tárca illetékesei „beleszólnak a szövetség belügyeibe”. A jégkorongszövetséget vezető, szeptemberben újraválasztott Alexandru Hălăucă most épp azért ideges, mert a sportminisztérium november elején, a szövetség vezetősége elleni panaszok nyomán megállapította, hogy felfüggeszti a szövetség rendkívüli közgyűlésén elfogadott határozat végrehajtását. Az is kiderült közben, hogy

Hălăucáék ügyeltek arra, hogy székben maradjanak:

a szeptemberi elnökségi választáson a székelyföldi klubok jelentős részének jelöltjeit kizárták. Mint ismeretes, Hălăucă volt az, aki májusban nagyon szerette volna megbüntetni a himnuszéneklő székelyeket, de sem erre vonatkozó passzust nem talált a szabályzatban, sem egy szabályos elnökségi ülést nem volt képes összehívni.

Az említett friss közleményben most azt is megjegyzik a szövetség képviselői, hogy a székelyföldi játékosok sorra mondják vissza a válogatottságot, s ezt is a Novák vezette sportminisztérium számlájára próbálják írni. Tudomásunk szerint viszont

a székely játékosoknak is elegük lett a jelenlegi vezetésből,

amely ahelyett, hogy az alapvető feltételeket biztosítaná a válogatott számára, inkább a székely himnusz eléneklése miatt cseszegeti a keret nagy részét alkotó székelyföldieket.

Hirdetés

Októberben egyébként nyílt levelet tettek közzé székelyföldi sportbarátok, szurkolók és támogatók, amelyben azt kérték Novák Károly Eduárd sportminisztertől, ne engedje, hogy továbbra is olyanok vezessék a jégkorongszövetséget, akik akadályozzák a sportág fejlődését.

Alexandru Hălăucáról egyébkét kiderült, 1994-ben négy év börtönre ítélték urániumcsempészésért, s a vezetése alatt több olyan mérkőzésről is készült jegyzőkönyv a szövetségnél, amelyet a valóságban le sem játszottak, de a rendezéssel kapcsolatos pénzt persze sikerült eltüntetni.

Hirdetés