Az is megtörténhet, hogy még az év vége előtt beadják az első koronavírus elleni oltásokat Romániában

Úgy néz ki, az összes EU-tagállamban ugyanazon a napon kezdik majd el az emberek oltását.

Hirdetés

Ha minden jól megy, karácsonyi ajándékként már a jövő héten megérkezhet a koronavírus elleni oltás első adagja Romániába. És már az év vége előtt el is kezdődhet az oltási kampány.

Ezt Valeriu Gheorghiță, az oltási kampány koordinátora mondta annak kapcsán, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden közölte: december 21-én rendkívüli tanácskozáson fog dönteni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának engedélyezéséről.

Ha a gyógyszerügynökség hétfőn az oltás uniós szintű engedélyezéséről dönt akkor, az első szállítmányok már el is indulnak a tagállamokba.

A gyártó ugyanis már az engedély megadása előtt legyártott több millió vakcinát, hogy amint megvan a jóváhagyás, azonnal elindíthassa a szállítmányokat.

Természetesen az első adag nem lesz nagy, Romániába mindössze tízezer adag oltás érkezik – ami ötezer ember beoltására elég, lévén az immunizáláshoz két adagnyi vakcina szükséges –, de legalább már jelzi, hogy felcsillant a fény az alagút végén.

Gheorghiță is elismerte, hogy szimbolikus adagról van szó, a következő, januárban érkező nagyobb szállítmány viszont már 600 ezer adagos lesz, ezt követően pedig hónapról hónapra több vakcina érkezik.

Az is jelképértékű lesz, hogy várhatóan az összes tagállamban ugyanazon a napon kezdik majd el az emberek oltását.

Mint ismert, az oltási stratégia értelmében először a betegség ellenii küzdelem első vonalában harcoló egészségügyi személyzetet oltják be, ezután következnek az idős, krónikus betegek, illetve a stratégiai iparágakban dolgozó személyek.

Hirdetés

A lakosság többi része csak a harmadik körben kapja majd meg a vakcinát.

Mindazonáltal az oltási kampány kezdete még nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk, és azonnal véget értek a megszorítások.

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár figyelmeztetett: attól, hogy elkezdik az egészségügyi személyzet, majd a sérülékeny csoportok beoltását, a vírus még egy darabig velünk marad.

Szerinte még az is előfordulhat, hogy az oltási kampány elkezdése utáni első hónapokban az új fertőzések száma növekedik majd. A fertőzési lánc ugyanis csak akkor szakad meg, és akkor áll be a nyájimmunitás, ha a lakosság 60-70 százalékát sikerült beoltani, és ezzel ellenállóvá válik a kórokozóval szemben.

Vagyis: az amúgy ingyenesen hozzáférhető és önkéntes oltás pozitív hatása majd csak nyáron mutatkozik meg.

De az már nincs olyan nagyon messze.

Hirdetés