Marosvásárhelyen húsz év után ismét magyar a polgármester, Temesváron német elöljáró verte meg az eddigit

A jelek szerint Szatmárnémetiben is győzött az eddigi magyar polgármester.

Hirdetés

Jelentős fegyvertényt könyvelhet el a magyar közösség a vasárnapi önkormányzati választások után: az eredetileg az RMDSZ által jelölt, de függetlenként induló, és az összes magyar párt által támogatott Soós Zoltán győzött. Így Dorin Florea húszévnyi uralma után ismét magyar polgármestere lesz a Székelyföld fővárosának.

A központi választási iroda által közzétett részvételi adatok szerint a városban 57 417-en szavaztak. A párhuzamos szavazatszámlálás szerint Soós jelentős előnnyel került az élre, 24 950 voksot kapott, a második helyen levő Claudiu Maior, aki a Pro Románia színeiben indult, 7611 voksot gyűjtött. A harmadikra, a liberális Theodora Benedekre 5899-en szavaztak.

Ezeket a számokat még a nem teljes feldolgozottságnál jegyezték.

Kelemen Hunor elmondta: ugyan Soós Zoltánt tavaly novemberben az RMDSZ választotta polgármesterjelöltté, és csak idén februárban határozták el, hogy függetlenként indul a választási versenyben, nincs szó arról, hogy az RMDSZ kötelékében töltené be a tisztséget.

„Jó polgármesternek kell lennie, az RMDSZ-frakció ott lesz mögötte, ahogy a kampányban is ott volt. (.) A lényeg, hogy Marosvásárhelynek mától magyar polgármestere lesz, ez a legfontosabb.”

A jelek szerint Szatmárnémetiben újrázni tud az RMDSZ színeiben az elmúlt négy évben a várost vezető Kereskényi Gábor, aki az előzetes számítások szerint a voksok 55 százalékát szerezte meg.

Pataki Csaba, a megyei önkormányzat elnöke elmondta, megtartották Nagykároly polgármesteri székét, és összesen 20 polgármesterük lesz Szatmár megyében.

Abban egyelőre csak reménykedni tudott, hogy tovább vezetheti a megyei önkormányzatot.

Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor folytathatja a polgármesteri munkát, Csíkszeredában az RMDSZ előválasztását megnyerő Korodi Attila képviselőt választották polgármesterré.

Kelemen Hunor szerint Csergő Tibornak, az RMDSZ jelöltjének sikerült győznie Gyergyószentmiklóson, amelyet több ciklus óta a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott polgármester vezetett.

Hirdetés

Nagyváradon és Bihar megyében a jelek szerint nem rúgnak labdába a magyar pártok, a Nemzeti Liberális árt (PNL) ugyanis tönkrenyerte magát: a párhuzamos szavazatszámlálás szerint megtartották a megyeszékhely 12 éve őrzött polgármesteri tisztségét – amelyet mostantól Florin Birta eddigi alpolgármester tölt be –, és elnyerték az RMDSZ-től a megyei önkormányzat elnöki tisztségét, amelyet Ilie Bolojan, Nagyvárad eddigi polgármestere tölt be.

Emellett a váradi és a bihari közgyűlésben is kényelmes, kétharmados többségük van.

A második helyezett az RMDSZ 12 százalék körüli eredménnyel, a harmadik pedig a PSD 8-9 százalék körüli eredménnyel.

Az Erdélyi Magyar Néppárt 3,70 százalék k9rüli eredményt szerezhetett, vagyis nem lépi át az 5 százalékos küszöböt – akárcsak az USR-PLUS, amely alig több mint 3 százalékot kapott.

Kolozsváron a jelek szerint Emil Boc eddigi polgármester újrázhat a szavazatok mintegy 54 százalékával, őt közel 39 százalékkal Emanuel Ungureanu, az USR-PLUS jelöltje követi.

Temesváron viszont zajos sikert aratott a jobbközép-liberális USR-PLUS: jelöltjük, a német nemzetiségű Dominic Fritz győzött.

A korábban Horst Köhler volt német köztársasági elnök kabinetfőnökeként is tevékenykedő politikus Nicolae Robu eddigi liberális polgármestert utasította maga mögé.

Hirdetés