Máris kellemetlen meglepetéssel készül az autósoknak az új kormány

Előbb-utóbb muszáj megsarcolni az új járműveket beírató tulajdonosokat. A PSD-nek sehogy sem sem jött össze, a PNL-nek hányadik nekifutásra fog?

Hirdetés

Az előző kormány sorozatosan kudarcot vallott, ahányszor adót vetett ki az első beíratás előtt álló gépjárművekre, pedig változatos neveket is kitaláltak annak érdekében, hogy az Európai Bizottság ne kössön bele. A környezetvédelmi bélyegilleték bevezetése olyan jól „sikerült”, hogy még idén is arra ment el a környezetvédelmi minisztérium költségvetésének nagy része, hogy visszafizessék az autótulajdonosoknak a korábban illetékként begyűjtött összegeket.

Az új kormány első feladataként határozta meg, hogy kidolgozzon egy olyan regisztrációs tervet, melyben Brüsszel sem talál majd kivetnivalót. Erről Ludovic Orban az új környezetvédelmi miniszter, Costel Alexe – vajon érdemes megjegyezni a nevét? – társaságában beszélt, a tárca átvételekor. Egyelőre annyit árultak el az adóról, hogy a károsanyag-kibocsátás alapján döntenék el, melyik autó után mennyi regisztrációs díjat kelljen fizetni. Orban szerint hétszer is meggondolják, hogy milyen illetéket vezessenek be, és csak az Európai Bizottság számára is elfogadható adónemben gondolkodnak, nehogy úgy járjanak, mint az előző kormány, és vissza kelljen fizetni a befizetett összegeket.

Tény, hogy a díj bevezetése elkerülhetetlen, hiszen Románia már így is Európa autótemetőjének számít, és valahogy gátat kell szabni a használt autók tömeges behozatalának.

Hirdetés