Máramarossziget önkormányzatának sikerült egy legionárius múltú férfit díszpolgárrá avatnia

Mindez meglehetősen visszás, már csak azért is, mert Elie Wiesel szülővárosáról van szó.

Hirdetés

Nem sikerült a legszerencsésebbre Máramarossziget önkormányzatának döntése, amellyel díszpolgárrá avatott egy Petru Codrea nevű helyi férfit: mint kiderült, az illető szélsőjobbos múlttal bír – és még büszke is rá.

A visszásságra az Elie Wiesel Holokausztkutató intézet hívta fel a figyelmet.

Az eset már csak azért is visszás, mert éppen az Amerikában letelepedett író, politikai aktivista és egyetemi tanár, holokauszttúlélő Wiesel szülővárosáról van szó.

Az intézet felhívta a figyelmet, hogy Codrea a 30-as, 40-es években működő szélsőjobb fasiszta mozgalom, az úgynevezett Mihály Arkangyal légiója ifjúsági tagozata,

a Kereszt Testvérisége tagja volt.

És vélhetően nem akarata ellenére, mivel az intézet szerint azóta is nosztalgiával emlegeti legionárius múltját, illetve azt a pillanatot, amikor letette a legionárius esküt.

Hirdetés

Ehhez képest a polgármester

„a keresztény méltóság és erkölcsiség igazi modelljeként” jellemezte.

Ráadásul mindez csupán egy nappal azelőtt történt, hogy újra nyitották volna a restaurált Elie Wiesel-emlékházat, illetve megemlékezést tartottak volna a helyi holokausztemlékműnél a holokauszt romániai emléknapja alkalmából.

Az intézet ezért arra szólította fel az önkormányzatot, hogy vonja vissza a díszpolgári címet a szélsőjobb mozgalom utolsó helyi túlélőjétől.

Hirdetés