Fotó: Ritli József Attila

Marad a szomorú látkép: pár hónapig még biztosan üresek lesznek a stadionok lelátói

Ha az új sportminiszteren múlna, már ma visszatérhetnének a szurkolók a nézőtérre, de a koronavírus-járvány adatai ezt továbbra sem teszik lehetővé.

Hirdetés

Tizenegy hónapja nem volt nézők előtt megrendezett sportesemény Romániában a koronavírus-járvány miatt, de Novák Károly Eduárd sportminiszter szerint maximum két-három hónap múlva legalább a focistadionokba visszatérhetnek a szurkolók.

Repül az idő:

2020. március 8-án rendeztek utoljára olyan mérkőzést, amelyen nézők is jelen lehettek,

aztán tavaly tavasszal előbb minden versenysorozatot felfüggesztett a kormány.

Aztán a focistákat már júniusban (a szabadtéri sportág előnye), a többi sportolót pedig szeptembertől visszaengedték a pályákra, de a nézők visszaengedéséről hallani sem akart a korlátozásokat előíró egészségügyi minisztérium, amely a teremben zajló csapatsportok esetében „buborékokban” rendezett tornákra kényszerítette a csapatokat.

A kormányváltás után viszont szemmel láthatóan nőtt a klubok, szövetségek és szurkolók irányából érkező nyomás

az Ifjúsági és Sportminisztériumon, hogy az enyhítések közé a mérkőzések látogathatósága is visszakerüljön. Online szurkolói petíció is indult, a Profi Labdarúgó Liga pedig kedden már a szükséges járványügyi intézkedések tervezetével is előrukkolt – az adott stadionok kapacitásának 30 százalékos kihasználására.

Hirdetés

Novák Károly Eduárd sportminiszer szintén keddi sajtótájékoztatóján elődjénél, Ionut Stroénál jóval rugalmasabban viszonyult az erre vonatkozó kérdéshez, amelyről az egészségügyet vezető kollégájával, Vlad Voiculescuval, és a labdarúgó-szövetség elnökével, Răzvan Burleanuval is tárgyalt.

„Ha rajtam múlva, már ma is visszatérhetnének a szurkolók,

de vannak szakemberek és intézmények, akik jobban látják a számokat. Biztosra kell mennünk, a döntés nem fordulhat ellenünk” – nyilatkozta Novák.

Hirdetés