Már rögtön a pályázat kiírása után gondok adódtak az egyik erdélyi autópálya-szakasz körül

Az útügyi hatóság mulasztása miatt fel kellett függeszteni a Nagyszeben és Fogaras közötti szakasz tenderét.

Hirdetés

Azt már megszokhattuk, hogy Romániában még az sem garancia az autópálya-építésre, ha végre sikerül kiírni a kivitelezési pályázatokat, mert menet közben bármikor közbejöhet valami, ami miatt kudarcba fullad az eljárás.

Nos, a dél-erdélyi sztráda folytatásának számító, Nagyszeben és Fogaras közötti szakasz esetében is ez történt.

A 68 kilométeres, négy ütemre osztott sztrádaszakasz megépítésére még augusztusban írta ki a közbeszerzési eljárást a közutakért felelős országos hatóság (CNAIR).

Csakhogy a jelek szerint

a pályázati kiírás nem volt tökéletes, bizonyos elemek nem elég egyértelműek.

Ezért több érdeklődő cég is jelezte, hogy a jelentkezésük benyújtása előtt azt várja, hogy a CNAIR tisztázza a homályos pontokat.

Erre a közútkezelő nem volt képes a pályázatok benyújtásának október 11. és 14. közötti határidejéig, így aztán értelemszerűen nem is akadt jelentkező.

A közbeszerzési eljárást ezért meghatározatlan időre fel kellett függeszteni.

Az ügy már a parlamentben is téma: szerdára a képviselőház közlekedési bizottságába várják a CNAIR illetékeseit, hogy magyarázatot adjanak a fiaskóra.

Hirdetés

A felfüggesztett eljárás a Szeben és Felek közötti 14, a Felek és Alsóárpás közötti 19,9, az Alsóárpás és Felsőszombatfalva közötti 17,6 és a Felsőszombatfalva és Fogaras közötti 16,2 kilométeres szakasz megépítéséről szól.

A győztes pályázónak 12 hónap alatt kell megterveznie a szóban forgó szakaszt, és 36 hónap áll majd rendelkezésére a megépítésére.

A beruházás teljes összege 7,5 milliárd lej, aminek nagy részét vissza nem térítendő EU-s forrásokból finanszírozzák.

A sztrádaszakasz a dél-erdélyi autópálya meghosszabbítása lesz, és az első lépcsőfok a Nagyszeben és Brassó közötti autópálya-kapcsolat megteremtéséhez, ami a Székelyföldhöz is közelebb viszi majd az autópályát.

Hirdetés