Már meg is született néhány ítélet a tavaly Romániában partra mosott egy tonnányi kokain ügyében

Őrölnek az igazságszolgáltatás malmai.

Hirdetés

Bizonyára sokan emlékeznek még arra a tavalyi, jókora szenzációt keltő esetre, amikor a Fekete-tenger romániai partszakaszán napokon keresztül jókora adagnyi kokaint mostak partra a hullámok.

Összesen több mint egy tonnányi kábítószert sikerült begyűjteniük a hatóságoknak – kérdéses persze, hogy az összeset-e –, és nagyszabású, nemzetközi nyomozás indult az ügyben.

A vizsgálat pedig eredményes is volt, olyannyira, hogy idén júliusban 16 személyt már bíróság elé is állítottak.

Sőt az igazságszolgáltatás a járványhelyzet ellenére is teszi a dolgát, így aztán az ügyben már az első ítéletek is megszülettek.

Az „áldozat” a nemzetközi drogcsempészhálózat két szerb tagja, akiknek az volt a feladata, hogy Nyugat-Európába csempésszék a Romániában partra tett kábítószert.

A két szerb állampolgárt a Tulcea megyei törvényszék most fejenként 9 év négy hónap szabadságvesztésre ítélte nemzetközi kábítószer-csempészet miatt.

Az ítélet természetesen még nem jogerős, vagyis az érintettek fellebbezhetnek ellene.

Hirdetés

Mint megírtuk, a román hatóságok az amerikai Kábítószer-ellenes Ügynökséggel (DEA) és az Interpollal, valamint az Europollal együttműködve kiderítették, hogy a három tonnányi, 600 millió euró értékű kokaint Brazíliában hajózták be, és egy több nemzet fiaiból álló bűnszervezet próbálta meg Romániába becsempészni, illetve Románián keresztül a Nyugat-Balkánon, illetve Hollandiában, Belgiumban és Spanyolországban teríteni.

A bűnbanda feje egy Brazíliában élő libanoni férfi, akit csak A Sejknek becéznek. Ő szerezte be a drogot Bolíviából, Kolumbiából és Peruból, és a brazíliai Belém kikötőjéből, a Balkán Kartell nevű bűnszervezet közreműködésével juttatták el a román felségvizekre egy, a Marshall-szigeteken bejegyzett, illetve egy ukrán zászló alatt közlekedő hajó segítségével.

Romániában egy 15 fős, román, spanyol és ukrán állampolgárokból álló csapatnak kellett átvennie a szállítmányt.

Azonban az egyik motorcsónak, amelyet 1040 kiló kokainnal pakoltak meg, felborult. Ennek a szállítmánynak a csomagjait mosta aztán partra a tenger napokon keresztül, és ennek nyomán indult el a nyomozás.

Hirdetés