Már egész szép számú 16 év fölötti diák beoltatta magát, de azt éppen nem tudni, hány pedagógust oltottak be

De dolgoznak azon, hogy megtudják.

Hirdetés

Miután az illetékes nemzetközi és országos hatóságok biztonságosnak nyilvánították a 16. életévüket betöltött fiatalok koronavírus elleni beoltását is, már több tízezer fiatal kapta meg Romániában is a vakcinát.

Ezt Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter árulta el hétfőn este.

A 16 évesek közül 11, a 17 évesek közül 14, a 18 évesek közül pedig 23 ezren vették már fel az oltást.

Elmondta: Déván például az egyik gimnázium a 12-es diákok kérésére támogatta egy oltópont kialakítását, hogy a végzősök problémamentesen állhassanak ki az érettségire.

Azt is elárulta, hogy készülnek az oltás népszerűsítésére az iskolákban arra az időszakra, amikor az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megadja az engedélyt a 12 és 16 év közötti fiatalok oltására is.

A miniszter amúgy megjegyezte, hogy az eddig beoltott fiatalok természetesen minden esetben szülői jóváhagyással kapták meg a vakcinát.

A pedagógusok kapcsán ugyanakkor a jelek szerint némi hiba csúszott a rendszerbe, ugyanis jelenleg nincs pontos szám arról, hányan kapták már meg az oltást.

Hirdetés

Annyit elmondott a miniszter, hogy sokan oltatták be magukat – igaz, összesen mintegy 350 000 alkalmazottról van szó.

A hivatalos kimutatásokban eddig közel 160 000 szerepel közülük beoltottként, azonban ebben nincs benne azok száma, akik az autós oltópontokon vagy az oltási maratonokon vették fel az oltást.

Ezért szerdára mind a 17 000 iskolától kimutatást kért a beoltott pedagógusok számáról.

Cîmpeanu szerint a beoltott pedagógusok aránya már meghaladja az 50 százalékot, de a cél a 60-70 százalékos átoltottság.

Hirdetés