Fotó: CFR Cluj/Facebook

Máltáig kell utaznia a Kolozsvári CFR-nek a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében

A világjárvány miatt speciális szabályokat, intézkedéseket is bevetettek, összefoglaltuk a legfontosabbakat.

Hirdetés

A máltai rekordbajnok ellen kezdi meg európai kupaszereplését a román bajnoki címét megvédő CFR. A Florianánál kellemesebb ellenfelet nem is kaphatott volna a kolozsvári csapat a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében, az egyetlen gond csupán az, hogy utaznia kell. A selejtezős párharcok ugyanis a koronavírus-járvány miatt feszesebbre szabott program miatt egyetlen meccsen dőlnek el (kivétel a BL play-off köre), és házigazdáról is a sorsolás dönt.

Jót húzott: ő Michael Heselschwerdt, az UEFA klubeseményekért felelős főnöke

A hazájában 26-szoros bajnok és 20-szoros kupagyőztes Floriana régi bokszzsák az európai kupákban, 59 év alatt mindössze két párharcot sikerült megnyernie (1993-ban a litván Ekranas és 1999-ben a walesi Aberystwyth Town ellen), 58 mérkőzésén mindösze három győzelmet aratva. Román csapattal eddig egyszer találkozott, a Vásárvárosok Kupája első fordulójában az SC Bákó 1-0-ra és 6-0-ra verte. A CFR először fog máltai klubbal játszani, az ország nemzeti stadionjának számító la vallettai Ta’ Qali-ban.

Na itt kell majd győzni.

A Floriana idén a szövetség döntésének értelmében nyerte a koronavírus miatt március elején félbeszakított máltai – kissé nagyképűen Premier League-nek nevezett – bajnokságot. Hat forduló maradt el, a Floriana három pontos előnnyel állt az élen. Az olasz, argentin és brazil játékosokkal felturbózott keretből egyedül Tiago Adannak vannak kapcsolatai a román focival, 2010–2011-ben az akkor még másodosztályú Astra Ploiești-ben focizott a brazil támadó.

Az első kör mérkőzéseit augusztus 18-ám és 19-én rendezik meg, a második selejtezkör sorsolását viszont már hétfőn megejti az UEFA. Itt a CFR-t érintő bajnoki ágon az első körből továbbjutó csapatok mellett a horvát Dinamo Zagreb, a svájci Young Boys Bern és a dán Midtjylland kapcsolódik be a sorozatba.

Hirdetés

A koronavírus-helyzet miatt hozott speciális szabályok szerint a kluboknak minden kör sorsolása előtt 48 órával jelezniük kell, ha országukban új beutazási korlátozásokat vezetnek be, ellenkező eseten 3–0-ra elveszítik a mérkőzést. Ha később vezetnek be olyan korlátozást, amely miatt a vendégcsapat nem utazhat az adott országba, a hazai klubnak találnia kell egy semleges helyszínt. Akkor is a rendező klubnak kell új helyszínt biztosítania, ha a vendégcsapat nem utazhat.
Az UEFA azt is leszögezte, hogy amennyiben egy csapatnál koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak, de van 13 bevethető, egészséges játékos (köztük egy kapus), akkor a mérkőzést nem halasztják el – kivéve ha az ország törvényei a teljes csapatot karanténra kötelezik.

Bajnokok Ligája, első selejtezőkör:

Celtic (skót)–KR Reykjavík (izlandi)
Legia Varsó (lengyel)–Drita (koszovói) vagy Linfield (észak-ír)
Ferencváros–Djurgårdens (svéd)
Crvena Zvezda Belgrád (szerb)–Europa FC (gibraltári)
Șerif Tiraspol (moldovai)–Fola Esch (luxemburgi)
Connah’s Quay (walesi)–FK Szarajevó (bosznia)
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–Ludogorec Razgrad (bolgár)
Floriana (máltai)–Kolozsvári CFR
Ararat-Armenia (örmény)–Omonia Nicosia (ciprusi)
Dinamo Breszt (fehérorosz)–Asztana (kazah)
Qarabağ (azeri)–Szileksz Kratovo (macedón)
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–FC Riga (lett)
Dinamo Tbiliszi (grúz)–KF Tirana (albán)
Molde (norvég)–Kuopion Palloseura (finn)
NK Celje (szlovén)–Dundalk (ír)
Klaksvíkar Ítróttarfelag (feröeri)–Slovan (szlovák)
Flora Tallinn (észt)–Sūduva (litván)

Hirdetés