Fotó forrása: salajulliber.ro

Magyar egyetemi kollégájáról jelenthetett rendszeresen a szekunak a Szilágy megyei tanfelügyelő

Túl sokszor beszélt elismerően Magyarországról, ami a 80-as években elég volt ahhoz, hogy a titkosszolgálat rajta tartsa a szemét.

Hirdetés

Új bizonyítékokat bányászott elő a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) a jelenlegi Szilágy megyei tanfelügyelőről, a Nemzeti Liberális Párt egyik hűséges pártkatonájáról, Gheorghe Vasile Bulgăreanról, melyek igazolják, hogy rendszeresen együttműködött a kommunista titkosszolgálattal.

A CNSAS tavaly kérte a bukaresti fellebbviteli bíróságtól, hogy de facto mondja ki: az 57 éves Bulgărean kollaboráns volt. A bizonyítékok alapján miután aláírta a beszervezési nyilatkozatot és fedőnevet kapott, rendszeresen jelentett magyar egyetemi évfolyamtárásáról, aki túl gyakran beszélt elismerően Magyarországról. A dokumentumokban Vali fedőnévvel szereplő Bulgăreant 1987-ben szervezték be, amikor még a bukaresti matematikai egyetem hallgatója volt. Akkoriban a bentlakási életről jelentett, majd amikor az egyik Bihar megyei község pedagógusa lett, akkor a Securitate Bihar megyei szervezeti egységéhez került informátorként.

Az általa bemószerolt magyar kollégát B.B.E. monogrammal emlegetik, annyit lehet még tudni róla, hogy a szeku gyanúja szerint „nacionalista-irredenta” eszméket vallott. Az 1987-1988 közötti jelentésekben Vali beszámolt arról, hogy B.B.E. gyakran beszélt elismerően Magyarországról, az ottani magasabb életszínvonalról, a termékek és szolgáltatások jobb minőségéről. Állítólag B.B.E. arra készült, hogy Magyarországra költözzön, ahol sokkal szabadabb az élet, és még TV antennák vásárlását is engedélyezik a lakosságnak. Vali egy budapesti demonstrációról is kifaggatta, azt gyanítva, hogy ott Erdély elszakítását követelték Romániától. B.B.E. megnyugtatta, hogy erről nem volt szó. Az efféle információk bőven elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy a Securitate elrendelje B.B.E. megfigyelését.

A bukaresti fellebbviteli bíróság még nem tűzte ki napirendre az ügyet, Bulgărean nem is tudott arról, hogy miket derített ki róla a CNSAS. A G4Mediának azt nyilatkozta, hogy megdöbbentették a vádak, megpróbált visszaemlékezni arra az időszakra. Állítja, hogy nem volt kapcsolata Securitatéval.

Bulgărean 2020 óta Szilágy megyei tanfelügyelő (2000-2001 között már betöltötte egyszer ezt a tisztséget), emellett korábban a Silvania Főgimnázium igazgatója volt. Több, jól fizető állása is van fontos Szilágy megyei közintézményeknél. Tavalyelőtt a PNL őt akarta jelölni Zilah polgármesteri tisztségére, de végül letett az ötletről.

Hirdetés