Szilágyi Áron a történelmi győzelem után (Fotó forrása: MTI)

Magyar büszkeség az olimpián: Szilágyi Áron legenda lett Tokióban

Már a tokiói olimpia első teljes versenynapján meglett az első magyar aranyérem és az első román érem, mindkettő vívásban, de más sportágakban is történtek érdekes dolgok.

Hirdetés

A nap legendája: Szilágyi Áron. Háromszor még soha senki nem nyert három egyéni olimpiai bajnoki címet kardvívásban – egészen mostanáig. Akárcsak Londonban és Rióban, most is félelmetesen koncentráltan vívott, egyedül a grúz Sandro Bazadze tudta megszorítani az elődöntőben. Előtte tíz magyar kardozó lett egyéni olimpiai bajnok (Fuchs Jenő és Kárpáti Rudolf kétszer is), de már nem túlzás kijelenteni, hogy ő a legnagyobb.

A nap veteránja: Ana Maria Popescu. A bukaresti párbajtőröző ötödik olimpiáján – Peking, 2008 után – másodszor lett ezüstérmes az egyéni versenyben, közel 37 évesen. A döntőben is csak hosszabbításban kapott ki 11–10-re a kínai Szin Ji-ventől, miután 3 másodperccel a vívóidő lejárta előtt egyenlített.

A nap elsője: Jang Csien. Az olimpia első döntőjét, a női légpuskások 10 méteres versenyszámát jó adag mázlival nyerte a kínai lány, mert az utolsó lövés előtt élen álló orosz Anasztazija Galina ritka gyengét (8,9) lőtt, így Jangnak egy közepes 9,8 is aranyat ért.

A nap erdélyi magyarja: Szőcs Bernadette. A marosvásárhelyi asztaliteniszező Ovidiu Ionescuval vegyespárosban a legjobb nyolc közé jutott, 4–1-re legyőzve a szlovák Ľubomír Pištej, Barbora Balážová duót.

A nap családi hagyománya: Salimék és az ötödik hely. Az olimpia egyetlen magyar tekvandósa, Salim Omar ötödik lett az 58 kilós súlycsoportban, ugyanúgy, mint nagybátyja, Salim József 2000-ben, a sydney-i olimpián.

Hirdetés

A nap beugrója: Mihaela Buzărnescu. Miután a világranglista öt legjobb román teniszezőnőjének egyike sem tudott vagy nem akart részt venni az olimpián, az utolsó percben meghívott, a 168. helyen álló Buzărnescu első meccsén 6–7, 7–5, 6–4-re legyőzte a nála 132 hellyel jobban álló amerikai Allison Riskét.

A nap vasemberei: a férfi országúti kerékpáros mezőnyverseny dobogósai. A 234 kilométeres táv letekerése után három olyan sportoló állt a dobogón, aki alig hat napja fejezte be a háromhetes Tour de France-t: az ecuadori Richard Carapaz, a belga Wout van Aert és a szlovén Tadej Pogacar. Carapaz és a legutóbbi két Tourt megnyerő Pogacar most helyet elcseréltek az első és harmadik helyen.

Hirdetés