Magyar álom, öngólparádé, dráma, csúcstalálatok – összegyűjtöttük az Eb-csoportkör legjeit

Szombaton rajtol az Európa-bajnokság egyenes kiesés szakasza, erre készülve lajstromot készítettünk az első felvonás legfontosabb momentumaiból. Nem panaszkodhatunk, bőven volt miből csemegézni.

Hirdetés

A csoportkör legjobb csapata: Belgium. Látványosan simán nyerték mindhárom meccsüket, még az is befért nekik, hogy a legnagyobb, sérülés után érkező klasszisaikat, Eden Hazardot és Kevin de Bruynét fokozatosan hozzák játékba.

A csoportkör legrosszabb csapata: Törökország. A janicsárok forognak a sírjukban ilyen szervezetlen csapatjáték láttán.

A csoportkör egyszemélyes csapata: Portugália. Ha nincs Cristiano Ronaldo öt gólja, már Madeirán nyaralna a címvédő teljes kerete. Versenyben volt még Csehország (Patrick Schick), Anglia (Raheem Sterling) és Svédország (Emil Forsberg) is.

A csoportkör Egyedül Nem Megy-díja: Robert Lewandowski. A lengyel foci egy évtizede róla szól, de most látványosan nem voltak társai, így három gólja ellenére teljesen megérdemelten kiesett a csapat.

A csoportkör legjobbkor ébredő csapatai: Spanyolország és Horvátország megosztva. Csak a harmadik meccs második félidejében mutatták tudásukat, de így is biztosan mentek tovább. A nyolcaddöntőben pont egymás ellen játszanak, több lazsálás nem fér be.

Forrás: Nemzeti Sport

A csoportkör túlteljesítője: Svédország. A spanyolok kibekkelése után két egygólos győzelemmel megnyerte az E-csoportot, jutalmul megkapta Ukrajnát a legjobb 16 között.

A csoportkör kérdőjelei: Olaszország és Hollandia. Nagyon simán nyerték mindhárom meccsüket, de végig hazai pályán játszottak, és egyszer sem topcsapattal. Csak ezután derül majd ki, mennyire is jók igazán, a hollandok mindenesetre sima utat kaptak az elődöntőig.

A csoportkör embere: Christian Eriksen. Egy félidőt játszott csak az Eb-n mégis napokig róla szólt minden. Szerencsére nem egy tragédia árnyékában kell végigjátszani az Eb-t, s a dán válogatott lelkierejét mutatja, hogy legjobb játékosa nélkül is továbbküzdötte magát.

A csoportkör legjobb játékosa: Georginio Wijnaldum. Sokkal támadóbb feladata van, mint a Liverpoolban, és ezt a három gólja is mutatja. Közvetlen riválisai a belga Romelu Lukaku és Cristiano Ronaldo voltak a díjért – utóbbi azért öt góljából hármat tizenegyesből lőtt.

A csoportkör gólja: Patrick Schick második találta a skótok ellen (lásd a videót alább). Félpályáról gólt lőni mindig menő, ráadásul a cseh csatár abszolút tudatosan oldotta meg a helyzetet. A dobogóra felfért még a horvát Luka Modric külsővel megküldött kapáslövése, szintén a skótok ellen és a spanyol Ferran Torres sarkazása a szlovák kapuba.

Hirdetés

A csoportkör öngólja: Martin Dubravka. A kapufáról vagy védőkről váratlanul, rossz helyre pattanó labdák miatt 8 öngól is volt eddig, de egyedül a szlovák kapus sikertelen röplabdás lecsapása tartozik a nevetséges kategóriába.

A csoportkör edzője: Marco Rossi. A halálcsoportban döntetlen a két legutóbbi világbajnokkal – a hátrányban mindössze 12 percet játszó magyar csapat még úgy is erősen túlteljesített, hogy végül nem jutott tovább, és ebben az olasz tréner remek taktikai érzéke játszotta a főszerepet.

A csoportkör magyarja: Sallai Roland. A három magyar gólból kettőt ő készített elő, a csapat támadójátéka elsősorban az ő sebességére épült. Nagy dicséret jár a végig nyomás alatt játszó védelemnek, de a pontszerzésekhez a freiburgi támadó megmozdulásai kellettek.

A csoportkör bírója: a VAR. A videobíró bevezetése elsősorban a játék tisztaságára van nagy hatással, eltűntek a sunyi, aljas, szándékos faultok – a játékosok szemmel láthatóan félnek az ilyen akciók visszanézésétől. A 36 mérkőzésen mindössze két kiállítás volt, ebből az egyik második sárgalap után, mindkét pirosat Ovidiu Hațegan mutatta fel.

A csoportkör kérdése: miért marad ki ennyi 11-es? A büntetők alig több mint fele (14-ből 8) lett gól, ilyen rossz arány rég volt világversenyen. A spanyolok kettőből kettőt hagytak ki, de a leglátványosabb Gareth Bale fölé bikázott labdája volt a törökök ellen.

A nyolcaddöntők legjobban várt meccse: az angol–német a Wembley-ben. Bár a belga–portugál sem lesz kutya, két topcsapat most mindenképpen kiesik.

A csoportkör csapata (a Főtér szerint): Olsen (svéd) – Dumfries (holland), Stones (angol), Laporte (spanyol), Gosens (német) – Locatelli (olasz), Wijnaldum (holland), Forsberg (svéd) – C. Ronaldo (portugál), Lukaku (belga), Schick (cseh)

Hirdetés