Boc mutatja az irányt / Fotó: gov.ro

Magukhoz édesgetnék a megyeszékhelyek a szomszédaikat egy kis „beleegyezésen alapuló együttlétre”

Emil Boc kitalálta, Florin Cîțu látatlanban is támogatja, amennyiben a társulások valóban önkéntesen alakulnak ki.

Hirdetés

Május végén porolta le a régiósítás rég elfeledett ötletét Emil Boc, Kolozsvár polgármestere, a Romániai Municípiumok Egyesületének (AMR) vezetője, aki akkor a kommunista megyerendszer, tulajdonképpen az egész ország regionális átszervezése mellett érvelt egy konferencián.

Vehemens tiltakozást nem váltott ki mondandója – persze, ha egy magyar elöljáró érvel a régiósítás, netalán az autonómia mellett, mindjárt más a helyzet –, így az ötletet többször is felemlegette azóta. Nem véletlenül: komolyan kinyílnak az EU-s pályázati lehetőségek, ha a mostani megyerendszer helyett

nagyobb régiókba tömörülnek a municípiumok és a területi-közigazgatási egységek.

Boc a korábbi elképzelésein némi finomhangolást végzett el, a legszembetűnőbb fordulat, hogy immár szűkebb körű, önkéntes tömörülésekről beszél. A municípiumok nem toporoghatnak egy helyben, amíg véglegesül a közigazgatási reform, ezért a tervezet lehetővé tenné, hogy a megyeszékhelyek és a metropolisz övezetben lévő települések egy közigazgatási egységet alkotva bizonyos jogköröket kapjanak.

Az ötletet az adta, hogy Buzăuban szeptember végén referendumot tartanak a szomszédos Ţinteşti községgel való egyesülés érdekében. Csak érdekességként említjük meg, hogy a referendum lebonyolításában a PSD-s polgármester, Constantin Toma segítésére Ilie Bolojan, PNL-s Bihar megyei tanácselnök siet, 

aki még nagyváradi polgármesterként belesült Szentmárton község bekebelezésébe.

Az AMR hétfői ülésén szóba hozott törvénykezdeményezéshez Boc a jelen lévő Florin Cîțu kormányfő, illetve a parlamenti pártok támogatását kérte. A miniszterelnök semmilyen rosszat nem lát az ötletben, látatlanban is támogatásáról biztosította Kolozsvár polgármesterét, ha az egyesülés valóban önkéntes, és ha több EU-s pénzt hoz a konyhára.

Hirdetés