Ludovic Orban úgy nem növelné a nyugdíjkorhatárt, hogy egy kicsit mégis növelné a nyugdíjkorhatárt

Mert hát aki a nyugdíjaskor elérése után is dolgozni akar, az hadd dolgozhasson.

Hirdetés

Sajátos önellentmondásba keveredett Ludovic Orban miniszterelnök, miután korábban ő és a munkaügyi miniszter is bejelentette, hogy meg akarják szüntetni azt a gyakorlatot, miszerint ha valaki nyugdíjba vonult, utána nyugdíjasként még munkát vállalhasson a közszférában.

A döntés célja az állami kiadások lefaragása, ezért mindenkit döntésre kényszerítenek, hogy válasszon: vagy nyugdíjat, vagy közalkalmazotti bért akar az államkasszából. A kettő együtt nem lesz lehetséges.

A döntés a tanárokat és az orvosokat is érinti – lévén ők is közalkalmazottak –, ám van egy kis bibi: sok esetben a tanárok és az orvosok is azért dolgoznak a nyugdíjazásuk után, mert nincs elegendő létszámú személyzet az iskolákban és a kórházakban.

Nos, Orban ebben az esetben is hajthatatlan – ugyanakkor azt mondja: azt lehetővé kell tenni, hogy ha egy tanár vagy egy orvos úgy érzi, a 65 év – tehát a nyugdíjkorhatár – betöltése után is képes és akar még dolgozni, akkor ezt 70 éves koráig megtehesse hivatalosan.

Magyarán: öt évvel elhalasztaná a nyugdíjba vonulást.

Hirdetés

Később aztán, mivel a sajtóban megjelentek „Az Orban-kormány növelni akarja a nyugdíjkorhatárt” című hírek, a kormányfő pontosított: nincs ilyen konkrét tervezet, ő egyszerűen csak annyit mondott, hogy azokat, akik 65 éves koruk után is dolgozni akarnak, hagyni kell dolgozni – anélkül, hogy nyugdíjba küldenék őket.

Vagyis hát úgy nem nőne a nyugdíjkorhatár, hogy azért egy kicsit mégiscsak nőne.

Hirdetés