Ludovic Orban két lábbal szállt bele Ion Iliescuba a bányászjárás 30. évfordulóján

Felhívást intézett a bírákhoz, hogy büntessék meg a három évtizeddel ezelőtti borzalmak felelőseit.

Hirdetés

Ludovic Orban szombaton részt vett az 1990. június 13–15. közötti bányászjárás 30. évfordulójára szervezett megemlékezésen a bukaresti Egyetemi téren, ahol elég durván kikezdte az akkori események fő felelősét, Ion Iliescut.

A bányászjárást a „kommunista rezsim reakciójának” nevezte, amelyet Iliescu vezetett, és amely méltóságában alázta meg azokat a fiatalokat, értelmiségieket és antikommunista meggyőződésű embereket, akik a Vakok Vasárnapja után a demokrácia és a szabadság védelmében tüntettek.

A miniszterelnök mondott cifrábbakat is: felhívást intézett a hazai igazságszolgáltatáshoz, hogy legalább 30 évvel a véres események után vonják végre felelősségre a bűnösöket.

A harminc évvel ezelőtti tüntetés résztvevőit – akiket Iliescuék összeverettek a bányászokkal – „gyönyörű embereknek” nevezte, akik egy demokratikus Romániáról álmodtak.

Ion Iliescu és főbb tettestársai ellen csak 2017-ben, 27 évvel a bányászjárás után emeltek vádat emberiesség elleni bűncselekmények miatt, de ítélet azóta sem született, Iliescuék élnek, mint hal a vízben.

Hirdetés