Limuzinra, jakuzzira költötte a titkosszolgálati egység pénzét, mégsem ítélték el a luxusimádó volt belügyminisztert

A legfelsőbb bíróság első fokon hozott ítélete szerint Gabriel Oprea nem élt vissza hivatalával.

Hirdetés

Emlékszünk még Gabriel Oprea volt belügyminiszterre és miniszterelnök-helyettesre? Nehéz elfelejteni, hiszen emlékezetes botrányok övezték tevékenységét, emellett minden politikusi megnyilvánulását áthatotta az a kendőzetlen arrogancia, amely tipikusan azon politikusok sajátos magatartása, akik törvény felett állónak képzelik magukat. Csak azért elevenítjük fel személyét, mert egy régóta elhúzódó ügyben hozott végre ítéletet a legfelsőbb bíróság, első fokon felmentve a hivatali visszaélés vádja alól.

A belső védelmi egység (korábban Belső Védelmi és Információs Osztály, román nevén Departamentul General de Informaţii şi Protecţie Internă) egykori vezetőit azért vette elő a korrupcióellenes ügyészség (DNA), mert szemrebbenés nélkül kiegészítették a titkosszolgálati egység keretét, hogy kielégítsék Oprea csillapíthatatlan luxusigényét. Akkor telt be a pohár, amikor 410 ezer lejt (mintegy 84 ezer eurót) irányítottak át az egységhez, hogy Oprea egy 260 lóerős Audi A8-as limuzint vásárolhasson saját használatra. Akkor már nyílt titoknak számított, hogy a politikusnak magasak az elvárásai, nem tudott például meglenni jakuzzi nélkül, ezért a teljes bútorcserével egy időben masszázsmedencét is elhelyeztetett a belügyminisztérium épületébe.

A belső védelmi egység egyébként a belügyminisztériumon belüli törvényesség őre, elsődleges feladata a korrupció megakadályozása, tehát az egység vezetőinek feladatuk lett volna megakadályozni a hivatali visszaélést súroló költekezést, de nem tettek semmit. Oprea akkora kárt tett a szervezet megítélésében, hogy a botrányok következtében teljesen átszervezték a működését.

A legfelsőbb bíróság nehezen hozott ítéletet az ügyben, melyben a DNA már 2016-ban vádat emelt. Az aktív és volt kormánytagok elleni eljárásokban illetékes ítélőszék háromtagú bírói tanácsából egy bíró nyugdíjba vonult, ezért előröl kellett kezdeni az első fokú eljárást. Az ítélet megszületett: Gabriel Opreát és társait felmentették a vádak alól, ugyanakkor a lefoglalt összegek zárolását is feloldotta. Az ügyészek tíz napon belül fellebbezést nyújthatnak be, ez esetben a jogerős ítéletet egy öttagú bírói testület mondja majd ki.

Csak emlékeztetésként: Oprea ellen 2015-ben is vádat emelt a DNA, miután egy konvoját kísérő motoros rendőr, Bogdan Gigină életét vesztette. Ebben az ügyben csak 2020 júliusában kezdődhetett az eljárás, mert a dosszié bíróságról bíróságra vándorolt.

Hirdetés