Lengyelországi edzés közben lezuhant és meghalt egy román ejtőernyős bajnok

És nem az volt a baj, hogy nem nyílt ki az ernyő.

Hirdetés

A iași repülőklub parancsnoka, a 49 éves Sorin Constantin Enghel, az ejtőernyős formaugrás egyik hazai bajnoka, tapasztalt edző (több mint 4000 ugrást végzett pályafutása során) egy lengyelországi edzés során lezuhant.

A tragédiát nem is az a hiba okozta, amelyről a leggyakrabban olvashatunk a sajtóban. Enghel az úgynevezett formaugrást gyakorolta épp, mégpedig azzal a céllal, hogy új európai rekordot állítson be. Az ejtőernyős formaugrás során a több fős csapat 3200 méter magasan ugrik ki a repülőgépből. A 35 másodperces zuhanási idő alatt a versenyzőknek érintési távolságban kell maradniuk, hogy az eltervezett alakzatsorozatot végrehajthassák. A cél értelemszerűen az, hogy addig a pillanatig, amíg ki kell nyitni az ejtőernyőt, a lehető legtöbb pontot érő alakzatot hajtsanak végre.

Nos, ezt a gyakorlatot végezte Enghel és három csapattársa Lengyelországban. A hírek szerint minden rendben is ment, amíg elérték azt a pontot, ahol ki kell nyitni az ernyőket. Ez meg is történt, ám két versenyző ernyője egymásba gabalyodott és ez okozta a tragédiát. Enghel a becsapódás következtében életét vesztette, lengyel csapattársa pedig súlyos sérülésekkel kórházba került.

Hirdetés