Lehetséges, hogy hamarosan már csak a sarki gyógyszertárig kell elsétálni egy gyors tesztelésért

A gyógyszerészek nem örülnek a kormány terveinek.

Hirdetés

A koronavírus-járvány okozta általános felfordulás idején már született néhány felemás rendelkezés, az egyik ilyen volt, amikor tavaly ősszel a Gyógyszerek és Orvosi Eszközök Országos Ügynöksége megtiltotta a gyors antigéntesztek forgalmazását a patikákban, miközben ezek néhány kattintás után elérhetőek a lakosság számára (nem tudták betiltani, mert nem volt rá törvényi keret). Az akkori döntés valamelyest érthető volt: egy otthon elvégezhető teszt eredménye nem százszázalékos, mivel a mintavételt nem szakember végzi.

Mivel azóta sem sikerült felpörgetni a tesztelést Romániában – bár az antigéntesztek iskolai bevetésétől ezt várták – ismét felmerült, hogy mégiscsak jó volna elérhetővé tenni a lakosság számára a gyorsteszteket. Nem mindegy azonban, hogy milyen formában, hiszen a probléma továbbra is az, hogy a megbízható eredményhez a minták szakszerű levételére van szükség.

A kormány tehát ismét napirendre tűzte a kérdést, így született meg az ötlet, hogy tegyék lehetővé a gyorstesztelést a gyógyszertárakban, a családorvosi rendelőkben és a kórházak sürgősségi osztályain. A csütörtöki kormánygyűlésen rábólintottak a törvényi keret előkészítésére, az egészségügyi minisztérium pedig megkezdte az erről szóló tárgyalásokat a gyógyszerészek képviselőivel. Fontos lépés ez a tömeges tesztelés felé – méltatta a tárcavezető a terveket, melyeket külföldi mintára dolgoznak ki.

Jelenleg elég drágák az antigén alapú gyorstesztek, melyek a mintavétel módja miatt bizonytalan eredményekre vezetnek, ezen akar változtatni a kormány abban bízva, hogy így  valóságosabb képet fognak kapni a romániai járványhelyzetről.

Az Európai Bizottság egyébként a napokban fogalmazott meg egy ajánlást a tagállamok számára a témában, mely szerint szélesíteni kell az antigén gyorstesztek alkalmazását. Az elmúlt két hónapban Romániában félmillió gyorstesztet végeztek intézményes keretek között.

Hirdetés

A gyógyszerészek nem fogadták túl nagy lelkesedéssel a tervezetet. Egy sor kérdést fogalmaztak meg. Milyen helyiségben fogják elvégezni a tesztet? Nyilván két ügyfél kiszolgálása közben erre nincs lehetőség a patika pénztárgépei előtt. Ki biztosítja az ehhez szükséges védőfelszerelést? Hová kerül a veszélyt hordozó hulladék? Ki veszi le a mintát? Ki fizeti ki a túlórázó patikusokat? Mi történik, ha valaki pozitív? Be kell zárni az egész gyógyszertárat fertőtlenítés végett? Mi van a tesztalany ellenkezik, és nem akarja, hogy értesítsék a közegészségügy igazgatóságot a pozitív tesztről?

Meglehetősen fontos kérdések ezek, melyeket remélhetőleg a tárca is végiggondol mielőtt rendeletet adna ki.

Hirdetés