Leégette magát a mezőgazdasági minisztérium a világ legnagyobb szakvásárán – hírek szombaton

RO-Alert SMS-üzeneteket kaptak a Tulcea és Galați megyei lakosok miután Oroszország ismét drónokkal támadta az ukrán dunai kikötőket. Emellett számokkal illusztrálta a rendőrség a 2023-as drogellenes küzdelmet. 

Hirdetés

Euró-tízezrek egy szegényes kirakatra 

A nyakló és koncepció nélküli közpénzszórás legújabb fejezete a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumhoz köthető, amely 64 ezer euróért bérelt standot a berlini Zöld Hét elnevezésű évente megrendezett mezőgazdasági vásáron. A romániai magántermelők, akik egyénileg vettek részt a rendezvényen, fejenként 6-7 ezer eurót költséggel számoltak. A január 19-28. között megtartott rendezvényen 61 országból 1 400 kiállító vett részt. A látogatók száma elérte a 300 ezret.

A szóban forgó összeg hallatán normális esetben nem kapnánk fel a fejünket, mivel egy ilyen jelentős nemzetközi eseményen való részvétel színvonalas, tartalmas programokat, pazarul berendezett kiállítóteret feltételez, a stílus és minőség pedig pénzbe kerül. Bizonyára kitalálták, a stand, amit a romániai kiállítók egyszerűen “kirakatként” jellemeztek, minden volt, csak igényes és közönségbarát nem. 

Egyikőjük elmondása szerint Románia hivatalos kiállítótere a tavalyi évhez hasonlóan csupán egy kirakat volt, sajtokkal, mézzel és felvágottakkal, míg a közönséggel való kapcsolattartásért felelős személyzet az asztaloknál babrált, nem figyeltek az érdeklődőkre. 

A nyolc éve Németországban élő román állampolgár, Gabriel a Libertatea kérdésére azt sérelmezte, hogy a kiállításon semmiféle interakció nem történt, pedig több alkalommal is meglátogatta. Ha már vette a minisztérium a fáradtságot és a pénzt sajtok, mézek és felvágottak kiutaztatására, belefért volna a büdzsébe, hogy néhány falatkával kedveskedjen az érdeklődknek. Gabriel csalódottan vette tudomásul, hogy a kóstoló elmaradt, majd bezzegmagyarországozásba kezdett. 

„Magyarország egy egész csarnokot bérelt, ahol főzőbemutatókkal és egyéb látnivalókkal várták a látogatókat. Az emberek azért jönnek ide, hogy egészséges termékeket vásároljanak és jól érezzék magukat. Csak Moldovának a kommunista formákat idéző standja volt olyan szomorú, mint a miénk” – vitte be a kegyelemdöfést a szaktárcának. 

A mezőgazdasági tárca mellett két romániai termelői szövetség is képviseltette magát a vásáron: a Szatmári Helyi Akciócsoport és a Someș-Codru mikrorégió helyi akciócsoportja. Utóbbi egyesület elnöke, Radu Cristea elmondta: önállóan vettek részt a vásáron, a részvétel díját az egyesület promóciós költségvetéséből finanszírozták. A standjaik 12 négyzetméteresek voltak, a szállítással és szállással együtt 6-7 ezer eurót tettek ki a költségek, ami nagy összeg számukra. Ahhoz, hogy nyereségessé tegyék a részvételt, magas árakon kellett kínálniuk a termékeiket. 

Cristea is szeretné, ha olyan csarnokuk lenne, mint Magyarországé, ahol szerinte a köz- és magánszféra partnerségén alapuló együttműködésről van szó. Romániában jogszabályok tiltják, hogy a mezőgazdasági minisztérium magánstandokon értékesíthessen termékeket, utóbbiak sem árulhatnak a minisztérium standjánál, holott egységes kiállítótér esetén közösen népszerűsíthetnék a román termékeket nemzetközi szinten. Ezzel a gondolattal könnyedén lehet azonosulni, így kérdés, hogy a jelenlévő minisztériumi alkalmazottak szorgosan jegyzeteltek-e., ha már megfeledkeztek a kóstolóról. 

A mezőgazdasági minisztérium standja 40 négyzetméteres volt. A rendezvény honlapja szerint egy ilyen kiállítótér bérleti díja körülbelül 8 603 euró a teljes tíz napra. Ezen felül a kiállítóknak állniuk kellett a berendezési, takarítás, világítási és a vízszolgáltatási költségeket. Hogy mire sikerült elverni a fennmaradó összeget, arról mélyen hallgat a közlemény. 

A minisztérium azt is közölte, hogy vezetői szinten nem képviseltette magát az eseményen, a jelenlévő küldöttséget a szakosított műszaki igazgatóság szakemberei alkották. A Libertatea birtokába jutott fotók azt mutatják, hogy a szakemberek az asztaloknál ülnek, miközben egyes kiállítók a kirakatot nézegetik. A polcokon tömlőstúró, szárított húsok, néhány üveg méz, szószok, lekvárok, a háttérben pedig boros és pálinkás üvegek láthatók. 

Hirdetés

Hogy legyen mit bemutatni a standon, a minisztérium mintákat kért a termelőktől, de nem eladásra, mivel a tárcának nincs jogi felhatalmazása ilyen gazdasági tevékenységek végzésére. A dokumentum szerint széles körben tájékoztatták a promóciós lehetőségekről a termelői szervezeteket, és a standon minden olyan ágazati szereplő kiállíthatta termékét, aki érdeklődését fejezték ki a részvétel iránt. 

Arról, hogy miért nem tartották lényegesnek, a román mezőgazdasági szektor nemzetközi reputációja szempontjából kulcsfontosságúnak a vezetői szintű részvételt egy olyan eseményen, amelyet 1926 óta megrendeznek egy sort sem írnak. A vásárral párhuzamosan megtartott mezőgazdasági fórumon több mint hetven ország gazdasági minisztere vett részt, míg Románia műszaki szakembereket küldött. Logikus, nem? 

Drón-Alert

Ismét feszült helyzet volt a román-ukrán határ közelében, ahol az éjszaka folyamán drónokkal támadta az orosz hadsereg Iszmail és Reni kikötőit. A védelmi minisztérium közleménye szerint Tulcea és Galați megye lakosai péntek éjjel három RO-Alert SMS-üzenetet kaptak, amelyben az orosz-ukrán konfliktusövezetben használt harci eszközökhöz tartozó elemek román területre történő becsapódásának veszélyére figyelmeztették őket. Az üzenetben azt javasolták a román-ukrán határvidéken élőknek, hogy keressenek fedezéket, ha a helyzet megkívánja.

A közösségi médiában több helybéli is hangos robbanásokról számolt be. Éjszaka 1 óra körül a román légtér ellenőrzése érdekében a térségbe küldtek a feteşti-i bázison állomásozó F-16-os vadászgépeket. A hadsereg radarjai nem észleltek légtérsértést, és drónmaradványok becsapódásáról sem érkezett bejelentés, a védelmi tárca szakemberei átvizsgálják az érintett területeket.

Meghaladta az egy tonnát a tavaly lefoglalt kábítószer mennyisége 

Jó évet zárt a rendőrség a kábítószerellenes küzdelem terén. 2023-ban 1,2 tonna kábítószert, 6 tonna kábítószer előállításához szükséges nyersanyagot, 3 tonna kábítószer-prekurzort és több mint 1,5 millió tudatmódosító tablettát foglalt le – derül ki abból a jelentésből, amelyet Benone Matei, a román rendőrség vezetője mutatott be. 

A rendőrség a DIICOT ügyészeivel együtműködve 897 operatív akciót hajtottak végre, több mint 3000 esetben végeztek házkutatást, valamint 59 szervezett bűnözői csoportot számoltak fel. Egy tonna kábítószert is megsemmisítettek, a mennyiséget a 2014 és 2023 közötti időszakban foglalták le. Tavaly a szervezett bűnözés elleni küzdelem során több mint 4000 személy ellen indítottak nyomozást, közülük 1268-an kerültek előzetes letartóztatásba, 395 személyt helyeztek bírósági felügyelet alá.

A beszámolóból továbbá megtudjuk, hogy 2023-ban 11 685 büntetőeljárási feljelentés történt, rendőrség pedig 30 699, a DIICOT ügyészei által elrendelt kiküldetést hajtott végre, valamint 2145 személyt állítottak bíróság elé 4186 bűncselekmény elkövetése miatt.

Hirdetés