Illusztráció

Leánykereskedelem járvány idején: „Helló, nem érdekel egy 23 éves független, szófogadó lány?”

A Facebookon reklámozta, majd egy szatmári szupermarket parkolójában, 400 euróért adta volna el 23 éves áldozatát az ötödjére is bekasztlizott emberkereskedő. Miért fizet neki kártérítést a román állam?

Hirdetés

Ötödjére kasztliztak be egy neve alapján magyar származású, fiatal lányokkal kereskedő szatmári férfit, ezúttal öt évre. Az általa elkövetett bűncselekmények súlyossága miatt élete nagy részét börtönben kellett volna töltenie, azonban a Szatmár és Bihar megyei lányokat behálózó, sőt, saját feleségét is prostitúcióra kényszerítő, 42 éves Hanyecz Attila eddig könnyen megúszta büntetéseit.

A férfi legutóbb 2017 júliusában hagyta el a nagyváradi börtönt, de a jelek szerint ott folytatta a nők futtatását és az emberkereskedelmet, ahol korábban abbahagyta. A világjárvány felborította a terveit, a behálózott lányokat már nem lehetett Olaszországba küldeni, így a nyakán maradt egy 23 éves fiatal lány, aki egy Szatmár megyei faluból szökött el a családjától. Eleinte az utcára küldte pénzt keresni, majd itthon próbált vevőt találni rá. A Facebookon privát üzeneteket küldött ismerőseinek, akiket feltételezése szerint érdekelt volna a tranzakció. Az „árut” egy 23 éves, magas, csinos, személyi igazolvánnyal rendelkező, nyolc osztályt végzett, szófogadó, független (azaz nincs kötelezettsége más futtatóval vagy emberkereskedővel szemben) lányként reklámozta. Négyszáz eurót kért érte.

Az üzenetet megkapó egyik ismerőse szólt a rendőröknek, akik egy rajtaütést szerveztek meg a bejelentő segítségével az egyik szatmári szupermarket parkolójában. Hanyeczet ötödjére is elkapta a rendőrség, így október elsején újabb öt évre ítélték el. Kérdés, hogy ezúttal mennyi idő után engedik ki, hiszen 2015-ben például három évet faragtak le a büntetéséből jó magaviselet miatt.

Hanyecz élete nyitott könyv (ténylegesen, ugyanis könyvben is feldolgozták múltját), nem titok tehát, hogy a kétezres évek elején tízesével futtatta a lányokat a Bihar megyei Nagyszalonta utcáin, ahogy az sem, hogy miután 2003-ban megismerkedett egy olasz bűnözővel, szintén tízesével küldte külföldre a Szatmár és Bihar megyei lányokat, túlnyomórészt kiskorúakat. Feleségét, gyermeke anyját 1500 euróért adta el Bresciaba.

Mindezek tükrében elgondolkodtató, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága arra kötelezi a román államot, hogy 3000 euró kártérítést fizessen ennek a többszörösen visszaeső bűnözőnek, aki a rossz börtönkörülmények (zsúfolt és levegőtlen cellák, penészes falak, stb.) miatt korábban pert nyert Strasbourgban.

Hirdetés