Le a kalapokkal: Magyarország biztosan több éremmel zárja a tokiói olimpiát, mint öt éve a rióit

Öttusában és karatéban szerzett bronzérmekkel zártuk a pénteket, a pólósok viszont lemaradtak a döntőről. Ötkarikás legjeink következnek!

Hirdetés

A nap újonca: Hárspataki Gábor. A karate először szerepel az olimpiai programban, és az egyetlen magyar induló egyből bronzérmes is lett. Hárspataki a csoportjából egy utolsó másodperces látványos és sikeres fejrúgásnak köszönhetően jutott tovább, az elődöntőben azonban nem bírt az azeri Rafael Agajevvel.

A nap érmet érő kitartása: Kovács Sarolta. Harmadik olimpiáján indult, és most érte el a legjobb eredményt, elsősorban úszásban és lovaglásban szerepelve kiemelkedően. Három hónapja egy trombózis miatt nem csak tokiói szereplése, de sportkarrierje is veszélyben forgott – innen vezetett az út a dobogóra.

A nap copy-pastje: a magyar pólócsapat. A férfiak is ugyanúgy a pocsék támadójáték miatt bukták el 9-6-ra az elődöntőt a görögök ellen, mint egy nappal korábban a nők a spanyolokkal.

A nap szabotőrei: a japán lovak. A női öttusa sorrendjét legjobban a lovaglás befolyásolta, ahol a 36 versenyzőből kettő tudott hibátlanul végigmenni a pályán. Ebben a sportágban a rendezők biztosítják a lovakat, és sorsolják ki, melyik sportoló melyiken lovagol – és a jelek szerint sikerült nem túl kezes pacikat összeszedni az olimpiára. A vívás és úszás után első helyen álló német Annika Schleu lova sokáig el sem akart indulni, és végül nem is ment végig a pályán, az olasz Elena Michelit pedig le is dobta a lova.

A nap rekordere: Allyson Felix. A női 400 méteres síkfutásban bronzérmes amerikai spinter az első női atléta, aki tízszer állhatott olimpiai dobogóra. Ötödször vesz részt a játékokon, hat aranya és három ezüstje volt eddig, de szombaton lesz van egy dobása a 4×400-as váltóval.

Hirdetés

A nap mesterhármasa: Elaine Thompson-Herah. A 100 és a 200 méteres síkfutás után a jamaicai 4×100-as váltóval is nyert, így a két riói aranyával együtt már ötnél járt. csapattársa, Shelly-Ann Fraser-Pryce is már négyszeres olimpiai bajnok.

Jamaikai boldogság: így is lehet örülni az olimpiai aranynak

A nap elúszott mesterhármasa: Sifan Hassan. A holland hosszútávfutó az 1500, az 5000 és a 10000 méter aranyát is megcélozta, de nem jött össze neki. Ötezren nyert, de pénteken eltaktikázta az 1500-at és csak harmadik lett, és szombaton úgy indul a leghosszabb távon, hogy előtte szinte minden nap volt versenye.

A nap meglepetése: az olasz 4×100-as férfi futóváltó. Jamaicában nincs élet Usain Bolt után, az amerikaiak döntőbe se jutottak, de a végén a briteket lehajrázó olaszok sikere akkor is teljesen váratlan, hogy ott volt náluk az egyéni győztes Lamont Marcell Jacobs. Miután Antonia Palmisaro megnyerte az 50 km-es gyaloglást, az olaszoknak már ugyanúgy öt aranyuk van atlétikában, mint az Egyesült Államoknak.

Hirdetés