Lassan búcsút inthetünk a nyárnak: esővel, viharos széllel közeleg szeptember

Szinte az egész országra érvényes figyelmeztetés lép életbe kedd déltől.

Hirdetés

Ideje beletörődnünk, hogy lassan véget ér a nyár, a meteorológiai előrejelzések szerint ugyanis a következő két hétben fokozatos lehűlés várható. A nappali hőmérséklet már csak elvétve haladja meg a 25 fokot, míg éjszaka akár 10 fok alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála.

Az ősz a csapadékos időjárásban is érezteti közeledtét: kedd déltől légköri instabilitásra és nagy mennyiségű csapadékra vonatkozó sárga figyelmeztetés lép érvénybe az ország több megyéjében, elsősorban Erdélyben és Moldvában. Szerda estig villámlásokkal kísért záporokra, erős, helyenként viharos szélre, néhol jégesőre lehet számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25–40 litert négyzetméterenként.

Négy moldvai megyében narancs kóddal figyelmeztetnek az akár 60-80 km/órás széllökésekre, záporokra, jégre. A csapadék elvétve akár az 50-60 litert is meghaladhatja négyzetméterenként. Ez a figyelmeztetés kedd este 22 óráig érvényes.

Hirdetés

Egy második, szintén esőre és szélre vonatkozó sárga riasztás szerda 10 órától csütörtök reggelig lép életbe elsősorban az erdélyi és moldvai megyékben, illetve a hegyvidékeken.

Bármilyen tervünk is legyen a következő napokra, nem árt felkészülni a rossz időre.

Hirdetés