Kreatív romániaiak azzal kérnek menedékjogot az Egyesült Államokban, hogy Putyin Romániát is megtámadta

Az ukrajnai orosz invázió a migránsokat is megihlette.

Hirdetés

Bármilyen furcsán hangozzék is, az Ukrajna elleni orosz támadás a tengeren túli bevándorlási helyzetre is kihatással van: most éppen arról érkezett beszámoló, hogy romániai migránsok az orosz invázióra hivatkozva kérnek menedékjogot az Egyesült Államokban.

De nem azt mondják, hogy a szomszédos Ukrajna lerohanása miatti félelmükben menekültek el Romániából.

Hanem azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök seregei Romániát is megtámadták.

Az esetről beszámoló amerikai Breitbart konzervatív portálnak nyilatkozó források szerint az utóbbi hetekben jelenséggé vált, hogy romániai migránsok a déli határszakaszon azért kérnek menedékjogot, mert Románia is az orosz invázió áldozatává vált.

Nemrég egy hattagú romániai család jelentkezett belépésre ezzel a mesével.

Az illetékesek szerint úgy tűnik, hogy valaki előre kiképezte őket, hogy erre hivatkozzanak a határon.

Az is furcsa, hogy útlevelük és születési anyakönyvi kivonatuk is van, holott ez a migránsokra rendszerint nem igazán jellemző.

A cél egyértelmű: mivel az Egyesült Államok viszi a prímet az Oroszország elleni szankciókban és az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányokban, a migránsok arra számítanak, hogy az orosz invázióra hivatkozva könnyebben menedékjogot kaphatnak.

Hirdetés

Első körben ugyanakkor az úgynevezett catch and release gyakorlat pozitívumait szeretnék kihasználni, ami annyit jelent, hogy az őrizetbe vett migránsokat nem tartják sokáig őrizet alatt, hanem menedékkérelmük elbírálásáig szabadok lehetnek.

Nemrég egy republikánus kongresszusi küldöttség is járt az Államok déli határán, hogy saját szemmel győződjön meg az ottani helyzetről. A csoport vezetője, Darrell Issa képviselő jelezte is: természetesen a Románia elleni invázióról szóló beszámolók nem hitelesek, és az esetleges támadástól való félelem sem megalapozott.

Úgyhogy a romániai migránsoknak valószínűleg hamarosan új ürügy után kell nézniük.

Hirdetés