Közveszélyes kórházak: miért olyan gyakoriak a tűzesetek mostanában?

Általános hanyagság, improvizált és túlterhelt berendezések, nem létező tűzcsapok, illetve tűzoltó készülékek – mérleget vont a katasztrófavédelem.

Hirdetés

Egy hónappal a Piatra Neamț-i megyei kórház intenzív osztályán történt tragédia után levonta az egész országra kiterjedő, átfogó ellenőrzések első következtetéseit az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség. Az akciót november 17-én kezdték, ez idő alatt 292 kórház biztonságát mérték fel. A tűzoltókhoz és a közegészségügyi hivatalok képviselőihez a kazánok és magas nyomású tartályok állami felügyeletének szakértői is csatlakoztak.

A katasztrófavédelem jelentésében leginkább a számok elgondolkodtatóak: a 292 létesítmény ellenőrzése során 1921 tűzvédelmi hiányosságot állapítottak meg, és ebből mindössze 138-at sikerült helyben megoldani. 1402 figyelmeztetést és 91 pénzbüntetést állítottak ki, 448 401 lej értékben.

A vizsgálat az intenzív terápiás osztálynak otthont adó épület engedélyeire, illetve a tűzvédelmi szabályok betartására koncentrált, de kiterjedt arra is, hogy kiképezték-e az alkalmazottakat tűz esetén alkalmazott eljárásrendre, működőképesek-e a tűzjelzők, a riasztók és a tűzoltó berendezések, vannak-e kijelölt menekülő-útvonalak. Ellenőrizték a dokumentumokat, melyek igazolták, hogy az elektromos hálózat és az intenzív terápiás ellátásban szükséges berendezések működésének szakszerű felülvizsgálatát rendszeresen elvégzik.

A legtöbb hiányosság abból adódik, hogy nem működnek a tűzjelzők, a riasztók, figyelmeztető berendezések. Van, ahol egyáltalán nem létezik ilyesmi, ahol viszont elviekben működhetnének, ott sem tartják megfelelő módon karban ezeket. Sok kórházban egyszerűen nincsenek külső vagy belső tűzcsapok, vagy nem ellenőrzik rendszeresen ezeket. Volt olyan kórház is, ahol a tűzoltó berendezések hiányoztak. Gondot jelent, hogy nem ellenőriztetik rendszeresen képzett szakemberrel az elektromos hálózatok állapotát, néhol improvizált és túlterhelt áramforrásokat használnak, a konnektorok nincsenek megfelelő állapotban. Van, ahol hiányoznak a menekülési útvonalat jelző biztonsági jelek, világítótestek.

Hirdetés

A problémák gyökere, hogy nagyon sok kórházi épület még mindig nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel/felülvizsgálattal . Országosan 1392 fekvőbeteg-ellátással működő egészségügyi intézmény létezik (ebbe beletartoznak a magánkórházak is), és csak 320 rendelkezik a katasztrófavédelem által kiállított papírokkal.

A kórházépületek helyzete és állapota az építési évtől függ, de attól is, hogy mikor végeztek el felújításokat az egyes részlegeken, és akkor kértek-e ehhez engedélyeket.

Hirdetés