Kötelező, de opcionális: már megint ötleteltek egyet az e-személyik kapcsán

Elviekben a 12 év felettiek számára is kötelezővé tennék az e-személyit, de a gyakorlatban nem merik mindenkire rákényszeríteni a bevezetését.

Hirdetés

Az elektronikus személyi igazolványok romániai bevezetéséről már régóta megy a vita, az illetékes tárca már többször nekiveselkedett a jogszabályok megváltoztatásának. Tekintettel arra, hogy Románia legfeljebb 2021 augusztusáig halaszthatja az elektronikus személyi okmány bevezetését, most ismét sürgetővé vált az ezt lehetővé tevő jogszabály véglegesítése. Így hát a belügyminisztérium ismét közvitára bocsátott egy tervezetet, melyről tíz napon belül alkothatnak véleményt az állampolgárok.

Ahogy korábban is szó volt róla: az új személyi igazolvány internetes azonosítást is lehetővé tenne, így több elektronikus szolgáltatás is elérhetővé válna, ugyanakkor helyettesítené az egészségügyi kártyát, amely így érvényét vesztené. Az igazolványon a szokásos adatokon túlmenően szerepelne a tulajdonos saját kezű aláírása, biometrikus adatai, az arcképe és két ujjlenyomata is. Korábban arról is szó volt, hogy e-személyit 14 éves kor előtt is kiállíthatják a hatóságok, amennyiben legalább az egyik szülő igényli ezt. Az újdonság a mostani tervezetben az, hogy 12 éves kor felett kötelezővé tennék, és csak ez alatt lenne opcionális. Ugyanakkor szintén újdonság, hogy a külföldön élő román állampolgárokra is gondoltak, akik anélkül igényelhetnék, hogy állandó lakcímmel rendelkeznének Romániában.

Fura, hogy meghagyták a választási lehetősséget, hogy aki nem szeretne e-személyi igazolványt – például sokan ódzkodnak a biometrikus adataik „kiszolgáltatásáról” – továbbra is igényelhessen egyszerű igazolványt, de ezeknek is növelni fogják a biztonságát.

Egyébként éppen a soros román EU-elnökség idején, tavaly márciusban sikerült megegyezni arról, hogy az Európai Unió tagállamaiban egységes, több biztonsági elemet tartalmazó személyazonossági igazolványokra van szükség, mivel sok államban, például Romániában sem alkalmazkodtak az EU-s szabványokhoz. A javaslat arra is kiterjedt, hogy az EU-n belül közös keresési rendszert hozzanak létre, amelynek a segítségével egy tagállam rendőrei számára megkönnyítik a körözés alatt álló személyek hollétének felderítését. Mindez nagy segítséget nyújthat a terrorizmus és az illegális bevándorlás visszaszorításában is.

Hirdetés