Koronavírussal fertőződött egy erdélyi polgármester, hatszáz önkormányzati alkalmazott került házi karanténba

A koronavírus a helyi vezetőket sem kíméli: Déva teljes helyi közigazgatása otthoni karanténba vonult.

Hirdetés

Lehúzta a rolót a dévai polgármesteri hivatal miután a polgármester, Florin Oancea és a városmenedzser, Adrian David koronavírus-tesztje is pozitív lett. A városháza hatszáz alkalmazottja vonult otthoni karanténba és várja a tesztje eredményét. Mindkét tisztségviselőt Temesváron kezelik, állapotuk stabil, nincsenek tüneteik. A város alpolgármestere, Pogocsán Ferdinánd-Zoltán is várja a tesztje eredményét, addig is otthoni karanténban tartózkodik, ahogyan az önkormányzati alkalmazottak – mintegy hatszázan – is bezárkóztak, mivel többségük érintkezett velük.

Bezárták a városházát, mert nem akarják kockáztatni sem az alkalmazottak, sem az állampolgárok egészségét, az épületben általános fertőtlenítést rendeltek el, magyarázta a Mediafaxnak Pogocsán. Az önkormányzatnak alárendelt ügyintéző részlegek közül bezárták a helyi adók és illetékek igazgatóságát (jelenleg csak online lehet ezeket befizetni), a lakosság-nyilvántartó irodát, a közterület-felügyeleti irodát, a kataszteri és teleknyilvántartási irodát, de leállították a fejlesztésekkel és a szociális ellátással kapcsolatos szolgáltatásokat is.

A két koronavírusos elöljáró Vergil Chițac szenátortól kapta el a fertőzést, miután részt vettek a PNL országos vezetőtanácsának ülésén. A Brüsszelben megfertőződött Chițac volt az első politikus, akinél kimutatták a vírust. Több kollégát is sikerült megfertőznie, miatta vonult két hetes karanténban Ludovic Orban kormányfő és a kormány többi tagja.

Hirdetés