Betiltják a 100 főnél nagyobb kulturális eseményeket zárt terekben, felfüggesztenék az egyetemi oktatást is (FRISSÍTVE)

Újabb szigorításokat vezettek be az országban, egyre növekszik a romániai fertőzöttek száma. A koronavírus már Háromszéken is megjelent.

Hirdetés

Szerda délelőtt újabb két koronavírus-fertőzöttet jelentett be a román egészségügyi minisztérium, ezzel délelőtt 31-re nőtt a betegek száma. Reggel egy 43 éves, bukaresti nőről derült ki, hogy pozitív lett a koronavírus-tesztje. Ő a fővárosi Gerota kórházba korábban beutalt pácienssel, az Izraelből hazatért volt rendőrrel érintkezett. A nő egyébként gasztroenterológus a kórházban, és ő az első orvos aki megbetegedett annak következtében, hogy ellátott egy koronavírus-fertőzöttet. 

FRISSÍTÉS 2: Egyre nehezebb követni a fejleményeket: a COVID-19 vírussal fertőzött romániaiak száma szerdán 22 órakor már elérte a 47-et, jentette be a Stratégiai Kommunikációs csoport.

FRISSÍTÉS 1: Közben a számláló már 38-at mutat. A hatóságok bejelentették, egy 34 éves Iași-i férfit és egy légiforgalom-irányítót is fertőzéssel diagnosztizáltak. Később kiderült, négy bukaresti férfi és egy nő tesztje is pozitív lett. Érkezett egy rossz hír Kovászna megyéből is, ahol egy Olaszországból nemrég hazatért 53 éves nőnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

A volt rendőr elhallgatta, hogy külföldön járt, felelőtlensége miatt hat személyt fertőzött meg a koronavírussal, de ez a szám tovább nőhet, mivel március elsején márciuskákat osztogatott a munkahelyén.

A mai második beteg egy jászvásári (Iași) 42 éves férfi, aki március 2-án tért haza Velencéből, március 4-én jelentkeztek nála a tünetek és március 10-én utalták be a kórházba. Jelenleg a jászvásári járványkórházban van.

Hirdetés

Declarații de presă

Declarații de presă susținute de Raed Arafat, secretar de stat în MAI, și Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății #COVID19 #coronavirus

Közzétette: Guvernul României – 2020. március 11., szerda

Raed Arafat belügyi államtitkár és Nelu Tătaru egészségügyi államtitkár rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy milyen szigorításokat vezetnek be a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében:

  • hat hónapra leállítják minden olyan gyógyszer exportját, amelyik segíthet a koronavírus megfékezésében;
  • azt kérik a nagyobb (99 fős) munkáltatóktól, hogy szervezzék át a munkaprogramot a tömegközlekedési eszközök zsúfoltságának elkerüléséért, szabjanak meg három időpontot alkalmazottaik számára a munka elkezdésére, illetve befejezésére;
  • az állami intézményekben KÖTELEZŐ a munkaprogram átidőzítése;
  • március 31-ig nem lehet 100 főnél nagyobb tömeget megmozgató kulturális és szórakoztató eseményeket szervezni zárt térben (ez érinti a színházakat, az operákat, a mozikat is, de a bevásárlóközpontok továbbra sem zárnak be);

„Ez azt jelenti, hogy a színházakban, mozitermekben vagy más, szintén zárt térben zajló események 100 fő alatti részvétellel rendben vannak, 100 személy fölött azonban nem. Azok a tevékenységek, amelyek megtarthatók a szabadban is – mint például bizonyos vallási tevékenységek, amelyek során nem kell mindenkinek bemennie a templomba – szintén kivitelezhetők”

  • március 31-ig bezárják a múzeumokat;
  • javasolják az egyetemi oktatás felfüggesztését is;
  • azt kérik a szülőktől, tartsák tiszteletben, hogy szünetel az iskola, ne küldjék a gyerekeiket vakációs klubokba vagy más közösségekbe, ahol a gyerekek egymás között érintkezhetnek.

A határőrök továbbra is nyomon követik, hogy honnan érkeznek az utasok, aki tehát le akarja tagadni, hogy Olaszországból vagy más, úgynevezett vörös zónából jön, az komoly büntetésekre számíthat. A belügyminisztérium senkivel nem tehet kivételt, mindenki számára kötelező a karantén, még ha ezt egyesek nehezen is tudják elfogadni és panaszokat emelnek a különböző intézményeknél.

Hirdetés