Koronavírus-helyzet szombaton: összesen 367 beteg, 52 gyógyult ember

59 új fertőzéses esetet diagnosztizáltak. Vagyis eddig a legtöbbet, egy nap alatt.

Hirdetés

A román Stratégiai Kommunikációs Csoport közölte a legfrissebb járványadatokat. Tehát: csütörtökön 277 kornavírus-fertőzött személyt vettek nyilvántartásba, pénteken 308-at,

szombatra pedig 367-re nőtt a fertőzöttek száma.

Ez egyben azt is jelenti, hogy 59 új fertőzött személyről van tudomásunk, egyetlen nap alatt. Ez eddig országos rekord.

A gyógyulások számát tekintve a következő a pillanatnyi helyzet: 52 gyógyultnak nyilvánított személyt engedtek ki a kórházakból: 36-ot Temesváron, 11-et Bukarestben, hármat Craiován, egyet Konstancán és egyet Iasi-ban.

A karanténhelyzet is módosult: pénteken 4044 személy volt karanténban, szombatra ez a szám 4207-re nőtt. Ami az otthoni karantént illeti, pénteken 45 432-en tartózkodtak otthonaikban, ez a szám mára 55 198-ra nőtt.

Hirdetés

A szombati szent napig 8915 vírustesztet végeztek el, ebből 40-et magán gyógyászati intézményekben. Ami érthető is (mármint, hogy csak 40-et), tekintettel arra, hogy drága a vizsgálat, akár 350 lejbe is kerülhet.

A külföldön tartózkodó román állampolgárok esetében a helyzet a következő. Eleddig összesen 30 személyt diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel. Közülük 23 román állampolgár Olaszországban tartózkodik vagy él, kettő Namíbiában, a következő országokban pedig egy-egy: Franciaország, Luxemburg, Spanyolország, Írország és Tunézia.

Ami megint csak szomorú: nőtt a járványbűnözés is, hiába szigorították a hatóságok a szabályokat. Szombatig összesen 117 büntetőeljárást indítottak (a pénteki 98-hoz képest) olyan személyek ellen, akik a vád szerint akadályozták a betegség elleni küzdelem sikerét.

Hirdetés