Kormány: véget értek az egyeztetések a szakszervezetekkel! Szakszervezetek: dehogy értek véget!

A kormány kommunikál, a pedagógusok sztrájkolnak, Iohannis epésen beszól, az amerikai nagykövet meg Magyarországot kommentálja. És egy tolvaj rendőrt is nyakon csíptek.

Hirdetés

Kormány és szakszervezetek: mintha nem is egymással egyeztettek volna

Gyermeknap van. Csak hát nem érezni a különbséget egy iskolai meg egy szabadnap között, ugyanis a pedagógusok általános sztrájkja kényszervakációra küldte a gyermekeket.

És úgy tűnik, ezen a gyermeknapon sem sikerült elvágni a gordiuszi csomót. Pedig a kormány nagyon igyekezett. Tenni is valamit, ügyesen kommunikálni is.

Amit a kormány tett: hozott egy sürgősségi kormányrendeletet, mely szerint a pedagógusok bére bruttó 1000 lejjel, a kisegítő személyzeté bruttó 400 lejjel emelkedik.

Amit a kormány kommunikált: a kormányszóvivő közölte, hogy kedves nép, az egyeztetések lezárultak. Na és a sztrájk? Ismételjük, az egyeztetések lezárultak. Khm.

Amit a szakszervezetek erre mondtak: dehogy ért véget a sztrájk! Lehet, hogy a kormány úgy tekinti, megegyeztek, de egyelőre az ügy távolról sincs lezárva. A követelések nem arról szóltak, ami a sürgősségi kormányrendeletben áll. További egyzetetésekre mindenki készen áll. De a tény az, hogy kedden, vagyis az ortodox pünkösd után mindenki sztrájkkal kezdi a napot, ha addig nem sikerül közös nevezőre jutni.

Persze, közben a legilletékesebbek és legfontosabbak is megszólaltak. A legilletékesebb, az igen halovány jelenlétet nyújtó Ligia Deca oktatási miniszter asszony azt mondta, ha folytatódik a sztrájk, nem lehet elkerülni az iskolai év meghosszabbítását, illetve a közelgő vizsgák átütemezését. (Nem fenyegetett. Csak mondta.)

A legfontosabb, a mindenhez is értő Klaus Ionopotchivanoc Iohannis álkisebbségi államelnök gyakorlatilag páros (és bakancsos) lábbal állt bele a sztrájkoló pedagógusokba: Hogy merészelik veszélyeztetni az országos vizsgákat, kérdezte ez az úr. Hiszen mindent megkaptak, amit kértek. Hogy ezt miért mondta? Hát azért mert a kormány írásos ígéretet tett arra, hogy az új bértörvényben a kezdő pedagógusok bére a bruttó átlagbérnek megfelelő összeg lesz. Igen ám, de a végrehajtást három évre tervezik: az első évben 40, a másodikban 30, a harmadikban pedig ismét 30 százalékos bérnövekedés lesz. Na de a pedagógusok nem ezt követelték. Hanem azt, hogy már a következő hónaptól kezdve emelkedjen a bérük a követeléseknek megfelelően.

Az egyeztetések folynak tovább. És közben egész Románia hosszú hétvégére megy.

Az Amerikai Egyesült Államok nagykövete megkommentálta Magyarország állítólagos revizionista akcióit

A hölgyet úgy hívják, hogy Kathleen Kavalec, és 2022 decembere óta nagyköveteskedik Romániában. A G4Media portál készített vele egy interjót, amelyben megkérdezték, mi a véleménye a pedagógusok sztrájkjáról, a kormányrotációról… és biza (feltehetőleg Novák Katalin pünkösdi látogatásával és az azt követően kirobbant műbalhéval is kapcsolatban), Magyarország állítólagos revizionista akcióiról.

A kérdés így hangzott: Úgy gondolja, hogy a budapesti kormány revizionista akciókat folytat Romániában?

Hirdetés

A válasz pedig (a diplomácia sima kígyónyelvén) így:

Az EU minden kormánya elfogad egy elvrendszert, amely megfelel az EU-hoz való csatlakozás alapjainak, ideértve a tagállamok területi integritásának, kormányzati formáinak tiszteletben tartását. Tehát úgy gondolom, Magyarországtól függ, mint bármely más EU-s ország esetében is, hogy tiszteletben tartsa egy másik ország politikai rendszerét.

Na, ebből aztán olvasson ki bárki bármit, ami jól esik neki. Bár igazság szerint egyetlen jel sem utal arra, hogy Magyarország nem tartja tiszteletben Románia politikai rendszerét. Még akkor is, ha jelen pillanatban épp nem annyira tiszteletre méltó, tessék csak kinézni az ablakon.

Fordított világ: amikor a rendőr lop

Az átlagos állampolgár ideális esetben úgy gondol a rend őrére, mint aki a rendet őrzi. Érthető módon elcsodálkozik tehát, amikor arról értesül, hogy épp az lop, akinek a lopás elleni védelem lenne a dolga.

Hát ez történt épp a minap, nem nálunk, Erdélyben, hanem messze, délen, Prahova megyében. Egy rendőrről kiderült, hogy ezt-azt elemelt ilyen-olyan lakásokból.

A megyei rendőrfőkapitányság, amely joggal félti  hírnevét, azonnal kiadott egy közleményt, amelyben elhatárolódik bármiféle bűncselekménytől. Azt ugyan hozzátették a közleményt kiadók, hogy a vizsgálat az ügyészség dolga.

Amely ügyészség aztán szintén kiadott egy nyilatkozatot, miszerint valóban vizsgálat folyik egy rendőr ügyében, aki jelen pillanatban háziőrizetben van, méghozzá tényleg lopás gyanúja okán.

Most már csak azt kellene elérni, hogy a tolvajok védjék az állampolgárok vagyonát, és akkor helyreáll az egyensúly.

Hirdetés